Dragoste si poezie - Veronica Micle

9789731233543

"Iubirea si poezia au fost pentru Veronica Micle o ancora menita sa o mentina deasupra suferintelor si a nefericirii personale"

Autor: Veronica Micle
Editura: Carminis
Anul aparitiei: 2018
Nr. Pag: 192
Limba: Romana
Format: 20.5X14.5 cm
in stoc
28.00 lei
+

Descriere



Unii cititori se pot intreba ce se doreste prin reeditarea acestei carti, cand se implinesc (in anul 2019)130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu si a Veronicai Micle.

Aceasta editie isi propune sa restituie generatiilor mai noi postdecembriste, prima lucrare mai ampla (aparuta in 1905 la Editura SOCEC) dupa disparitia celor doi poeti, in care Octav Minar a incercat sa “talmaceasca" viata Veronicai Micle si ingemanarea celor doua destine in plan artistic si uman, pornind de la “Albumul" descoperit in 1889 la Manastirea Vraratec si a altor documente (scrisori, declaratii, fotografii etc.).Aceasta prima biografie a Veronicai Micle. con­siderata de unii istorici literari “romantata.", dar confirmata in buna masura de altii am imbogatit- o si nuantat -o cu unele adnotari (n. ed), cuprinzand rodul cercetarilor realizate timp de opt decenii (pana in 1970 - 1980), de istorici precum Augustin Z. N. Pop (care a studiat insemnari ale lui Titu Maiorescu), Al. Bratescu ­ Voinesti, Tr. Demetrescu si alte scrisori ale Veronicai Micle, ale fiicelor acesteia, recuperate ulterior.

Poeziile Veronicai Micle preluate din ..Albumul" de la Varatec impreuna cu versurile eminesciene primite ca raspuns, sunt urmate pana la un punct de confesiunile poetei. Suferinta si moartea au oprit-o sa-si termine proiectul. Am dorit ca publicul actual, al secolului XXI,sa aiba. o viziune de ansamblu asupra creatiei veroniene.

Si de aceea am adaugat si poezii necuprinse in volumul aparut in 1887, putinele publicate in periodice sau ramase in manuscris si puse in circulatie ulterior de cele cateva editii dedicate memoriei acestei poete. Veronica Micle a marcat definitiv creatia si existenta geniului de la Ipotesti si a emotionat adanc marele public prin sinceritatea, sensibilitatea si intimitatea trairilor.

La sfarsitul cartii am selectat aproxirnativ 20 de imagini reprezentative.

Blografia Veronicai Micle a suscitat vii dezbateri pro sau contra, atat in timpul vietii cat si dupa disparitia el Unele colportari si detractari au fost preluate sau demontate de istoria literara.

Desi a dus o viata modesta, cu multe privatiuni. chiar si dupa casatoria ei cu Stefan Micle , tanara inteligenta si talentata a starnit admiratia colegelor sale de scoala si a societatii vremii prin talentul literar precoce si prin vocea sa calda si melodioasa. Canta la pian sonate de Chopin care ii placeau lui Eminescu, interpreta arii, lieduri si romante cu o voce minunata, incat orice conversatie inceta. A compus chiar cateva romante pe versurlle ei care au intrat in repertoriul popular: .Singura" (care incepe cu versul “De cate ori am tresarit"), “Nu plange•”(“ Nu plange ca te dau uitarii”) Versurile ei melodioase si emotionante au inspirat compozitori ca in cazul partiturii corului “Legenda rozei" scrisa de muziciana Maria Micheru -Cord uneanu, sora violonistului Toma Micheru. coleg si prieten cu Eminescu inca de la Viena partitura pusa in circulatie in primul manual de muzica al autoarei.

Veronica Micle a fost daruita cu multe talente precum cel al picturii pastrandu-se cateva tablouri ale acesteia, dar si al invatarii limbilor straine (italiana, franceza in care citea vorbea si coresponda cu usurinta ).

Era o cititoare pasionata a scriitorilor vremii, dar si a operelor in limba franceza (Georges Sand, Madame de Stael, Lamartine din care a si tradus). Participa cu interes la Conferintele “Junimii", sustinute la lasi de membri ai Societatii “Convorbiri literare” Jacob Negruzzi, Mihai Eminescu etc.

Poeta a avut si o activitate sociala sustinuta fiind infirmiera voluntara in timpul Razboiului de lndependenta in 1878: militand si ajutand la invatarea unei meserii de catre fetele de muncitori in scolile profesionale,care incepusera sa apara.

0 parte din talentul ei literar si muzical a fost mostenit de flicele sale, ambele publicand poezii in revistele vremii. Desi copilele au ramas orfane de tata inainte sa termine scoala, neavand nici pensie de urmas decat cinci ani mal tarziu, mama lor s-a zbatut in demersuri si le-a sustinut . Pe Valeria a sprijinit-o sa termine Conservatorul din Bucuresti si sa-si desavarseasca studiile de belcanto, la Paris. Vocea stralucita a Valeriei a fost aplaudata pe marile scene ale Europei chiar la Scala din Milano alaturi de nume mari de artisti lirici, printre care Elena Teodorini.

Virginia, fiica mai mica desi canta foarte bine la plan,,a calcat pe urmele tatalui ei, Stefan Micle,urmand Institutul de Stiinte din Iasi si ajungand profesoara de fizica si chimie.

Veronica Micle a fost una dintre primele poete ale romananilor, fiind a doua poeta a vremii, dupa Matilda Cugler Poni (colega ei de la Scoala Centrala), care a publicat in prestigioasa revista “Convorbiri literare" a Societatii ”Junimea”. Poeziile ei au incantat publicul prin simplitate, sinceritatea emotiei si sensibilitatea faptului trait.

Poeziile si confesiunile ei din “Albumul" descoperit in 1889, la Manastirea Varatec , sunt apreciale de Augustin Z. N. Pop ca un ,Jumal intim". Intr-adevar ele se completeaza si se potenteaza, reciproc, punand in lumina, pe de o parte, personalitatea si psihologia autoarei si pe de alta parte, amanuntele de viata din biografia poetei.Faptul ca poeziile Veronicai Micle apar impreuna cu versurile eminesciene, ca intr-un duet afectiv si armonic, sporeste farmecul acestora. Cei doi poeti se intalnesc intr-un dialog al iubirii, intr -o ingemanare care s-a prelungit in eternitate.

Veronica atingand in poezia sa intimitatea sufletului, prin trairi, zbucium, avant si disperare, negare si admiratie, a cultivat o poezie intoarsa spre interior, spre ceea ce simte ea, in opozitie cu Eminescu. care se inalta de la faptul trait spre cosmic si metafizica, spre general uman. Ne recunoastem si ne emotionam in aceste trairi cu aura de legenda.

Veronica Micle a fost muza lui Eminescu pentru cele mai frumoase poezii de iubire ale geniului de la Ipotesti. Ea l-a vrajit de la inceput prin frumusetea, inteligenta si felul sau firesc si sincer de a fi . Poeta a ramas pana la sfarsitul vietii devotata genialului ei prieten, in ciuda tuturor suferintelor, spiritele lor ramanand impreuna pana la moarte.

Veronica Micle, fire visatoare si romantica, s-a indragostit de poezia lui Eminescu inainte de a-l cunoaste pe poet, iar dupa ce l-a cunoscut, acesta i-a patruns definitiv in suflet. Dincolo de admiratia prietenia literara si atractia reciproca erau afinitati afective. de cultura, de viata, care i-au legat pentru totdeauna intr-una dintre cele mai frumoase povesti de iubire. chiar daca aceasta nu s-a implinit in plan uman printr-o casatorie.

Iubirea si poezia au fost pentru Veronica Micle o ancora menita sa o mentina deasupra suferintelor si a nefericirii personale. Cand ancora s-a rupt, sufletul ei obosit, epuizat de atatea incercari, a dorit sa se cufunde in somnul etern alaturti de Eminul el drag.

Prof. Carmen Iordachescu