Drept procesual civil. Partea speciala ( Daniel Ghita )

978-606-18-0691-1
Autor: Daniel Ghita
Editura: Ch Beck
Anul aparitiei: 2017
5%
in stoc
Pret vechi: 48.90 lei
46.46 lei
Discount: 2.44 lei (5%)
+

Descriere

Despre lucrare

Printr-o abordare accesibilă şi pragmatică, lucrarea facilitează înţelegerea mecanismelor procesuale şi asigură însuşirea noţiunilor de bază privind desfăşurarea procesului civil. În egală măsură, prin analiza dispoziţiilor legale ce au generat dificultăţi de interpretare, însoţită de opiniile relevante exprimate în doctrina recentă şi de argumentele autorului, lucrarea se constituie într-un suport pentru studiul aprofundat al dreptului procesual civil.

Prezentarea teoretică porneşte de la reglementarea cuprinsă în Codul de procedură civilă, se raportează la principalele teorii consacrate în literatura juridică, integrează soluţiile jurisprudenţiale relevante, deciziile pronunţate de Curtea Constituţională şi hotărârile prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel încât, fiecare instituţie procesuală este complet configurată. O astfel de abordare este valoroasă şi utilă într-o perioadă în care noua
reglementare este supusă examenului doctrinei şi jurisprudenţei.

Elaborată sub forma unui curs universitar, lucrarea se adresează, în primul rând, studenţilor de la facultăţile de drept, în vederea pregătirii examenelor de finalizare a studiilor şi de intrare în profesie, însă prin esenţializarea unor probleme de drept sau examinarea critică a unor soluţii ale legiuitorului, prin valorificarea soluţiilor date în interesul ori în interpretarea legii, devine un instrument util pentru toţi practicienii dreptului.

Noutate absolută

Corelaţiile cu legea procesual civilă, dar şi prezentarea situaţiilor tranzitorii permit formarea unei viziuni complexe, vizând interpretarea textelor și modul lor de aplicare, astfel încât să prezinte o maximă utilitate pentru orientarea cititorului, precum și pentru promovarea unor soluții corecte și coerente în plan legislativ și jurisprudențial.

Autorul despre lucrare

La patru ani de aplicare, Codul de procedură civilă se află în etapa validării unor opţiuni ale legiuitorului şi a consolidării unor soluţii de reglementare, pe calea interpretării realizate de instanţe, în aplicarea legii şi, mai ales, prin statuările instanţei constituţionale sau ale instanţei supreme în dezlegarea unor probleme de drept. Deopotrivă, examenul critic al doctrinei este esenţial, întrucât oferă variantele de interpretare ce pot fi valorificate în jurisprudenţă.
În acest context, lucrarea de faţă cuprinde o analiză a dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea procesului civil în raport de doctrina recentă şi de orientarea actuală a jurisprudenţei, aşa cum este conturată în deciziile de admitere a unor excepţii de neconstituţionalitate sau în hotărârile prealabile pronunţate în dezlegarea unor chestiuni de drept.
Lucrarea răspunde unor necesităţi didactice, autorul fiind titularul disciplinei Drept procesual civil la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova şi este dedicată studenţilor care urmăresc însuşirea cunoştinţelor teoretice şi a aspectelor practice privind desfăşurarea procesului civil.
Maniera de prezentare este accesibilă, cu justificarea permanentă a raţiunii reglementărilor legale, pentru a asigura asimilarea uşoară a conceptelor esenţiale, permiţând însă şi aprofundarea materiei, întrucât nu sunt evitate aspectele controversate ivite în interpretarea şi aplicarea practică a dispoziţiilor legale.


Puncte forte

  • abordare analitică, critică a problematicii, cu propuneri şi soluţii concrete
  • analiza normelor juridice din perspectiva principiilor enunţate în noile coduri
  • ample referinţe bibliografice
  • oferă soluții unor chestiuni controversate care au apărut deja după aplicarea noului act normativ
  • referiri la legislația taxelor de timbru

Din cuprins

  • procedura în fața primei instanțe
  • căile de atac
  • mijloacele de asigurare a practicii unitare şi a soluţionării cauzei în termen optim

Recomandare editorială

Pentru comentariul integral al Codului de procedură civilă vă recomandăm Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Ediția 2 

Despre autor

Daniel Ghiță este cadru didactic la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova din anul 1996; în prezent, conferenţiar universitar, titularul disciplinei Drept procesual civil; prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova (2008-prezent); membru al Senatului Universităţii din Craiova (2008-prezent); vicepreşedinte al Senatului Universităţii din Craiova (din 2016); avocat în Baroul Dolj (1996-prezent); arbitru al Curţii de Arbitraj Dolj (2012-prezent); membru în colegiul de redacţie al Revistei de Ştiinţe Juridice; membru în consiliul editorial al revistei de Ştiinţe Politice.