Drumul spre Wigan Pier - George Orwell

9789734670628
Autor: George Orwell
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2018
15%
in stoc
Pret vechi: 34.95 lei
29.71 lei
Discount: 5.24 lei (15%)
+

Descriere

Traducere din limba engleza si note de Lavinia Braniste.

Cu Drumul spre Wigan Pier, un volum-reportaj aparut in 1937, Orwell isi cucereste notorietatea ca scriitor, dovedindu-si extraordinarele calitati de observator al realitatii contemporane. Aici, isi relateaza experientele din timpul sederii in sumbrele zone industriale din Yorkshire si Lancashire, in nordul Angliei, unde mineritul reprezenta principala sursa de venit – si, adesea, de supravietuire – pentru majoritatea oamenilor din clasa muncitoare. Implicat fara a-si pierde obiectivitatea, Orwell ofera un set de imagini si povesti impresionante despre viata minerilor, a somerilor si a oamenilor ramasi pe drumuri intr-o lume intunecata si o epoca aspra, intre Marea Criza interbelica si al Doilea Razboi Mondial. Sensibil la soarta saracilor Angliei, autorul, in ciuda orientarii politice de stinga, nu isi pierde bunul-simt si face o pledoarie pentru socialism, desi, concomitent, ridiculizeaza socialistii de budoar ai epocii. Drumul spre Wigan Pier, carte care a impresionat la vremea ei publicul britanic, ramine o lectura fascinanta, caci dilemele ei sint si cele ale lumii contemporane.

„O calatorie literara devenita clasica, considerata de critici cuceritoare, dar si tulburatoare... Astazi aceasta carte devine surprinzator de relevanta pentru vremurile noastre agitate. Daca ar mai trai si si-ar reitera acum calatoria in nord, Orwell ar descoperi ca timpul si spatiul converg, iar trecutul il copleseste.” (The Guardian).

„Un adevarat geniu… toata furia si frustrarea lui Orwell si-au gasit in Drumul spre Wigan Pier o cale de expresie.” (Peter Ackroyd)
„E foarte usor sa intelegi de ce Drumul spre Wigan Pier a avut si inca mai are un impact atit de puternic. Sinceritatea, prospetimea si vigoarea ei sint exceptionale... Mai presus de toate, cartea este un studiu despre saracie si, mai mult, despre durabilitatea diferentelor de clasa.” (Richard Hoggart)
 

George Orwell (pseudonimul literar si jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) s-a nascut in 1903 in India si a murit de tuberculoza la Londra, in 1950. A studiat la Eton intre 1917 si 1921 si a publicat in diferite reviste ale colegiului, iar intre 1922 si 1927 a lucrat in cadrul Politiei Imperiale Indiene din Birmania, experienta pe care a reconstituit-o mai tirziu in romanul Zile birmaneze (1934; Polirom, 2003, 2013, 2016). Prima sa carte, Fara un sfant prin Paris si prin Londra (1933; Polirom, 2017), este o relatare emotionanta si mai ales comica a celor citiva ani de saracie autoimpusa pe care i-a trait dupa ce s-a intors in Europa. Printre romanele sale din anii 1930 se numara O fata de preot (1935), Aspidistra sa traiasca! (1936; Polirom, 2009) si O gura de aer (1939; Polirom, 2010), dar adevarata recunoastere i-au adus-o alte doua proze-reportaj: Drumul spre Wigan Pier (1937; Polirom, 2018), despre viata la limita saraciei a minerilor dintr-un orasel din Lancashire, si Omagiu Cataloniei (1938; Polirom, 2009), despre propria sa experienta in timpul Razboiului Civil din Spania. Intre 1943 si 1945, ca director literar la Tribune, a publicat numeroase articole literare si politice, colaborind in acelasi timp la Observer si la Manchester Evening News. Fabula politica Ferma animalelor (1945) si distopia O mie noua sute optzeci si patru (1949) sint cele mai populare romane ale lui Orwell si au fost traduse in intreaga lume.