Dupa plans - Cristian Fulas

9789734677672
Autor: Cristian Fulas
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2019
15%
in stoc
Pret vechi: 34.95 lei
29.71 lei
Discount: 5.24 lei (15%)
+

Descriere

Dupa plins nu este o carte ca oricare alta, ci o texterapie, o forma narativa de o intensitate aparte, care surprinde cu mare acuitate sinuosul drum al revenirii la sine parcurs de naratorul personaj. Sofisticat si inteligent, romanul lui Cristian Fulas spune povestea unui Orfeu contemporan scufundat in Infernul generat de propriile slabiciuni, dar capabil sa descopere, prin scris, o cale de iesire si de regasire.” (Carmen Musat)
Dupa plins nu este numai povestea infernului de dupa dependenta, a abstinentei, a sevrajului, ci si o carte despre literatura pe viata si pe moarte, literatura ca experienta liminala, despre tensiunea agonala dintre viata si text, despre iluziile pe care literatura le ofera si despre neputinta ei (salvatoare!) de a oferi solutii practice. Romanul este scris cu o virtuozitate stilistica de care putini scriitori contemporani sint capabili, alcatuind, alaturi de Fisii de rusine, unul dintre cele mai reusite proiecte epice ale ultimelor decenii.” (Bogdan Cretu)
„Pas cu pas, trecind de la relatarea aparent anodina a «miscarilor zilnice» la fluxuri teoretizante la fel de aparent rebarbative, de la un registru stilistic tensionat la solemnizari (auto)ironice in cheie joyceana sau facindu-ne sa ne gindim cind la Blecher, cind la Burroughs, cind la Selby Jr., cind la Welsh sau la Venedikt Erofeev, cu un umor pe alocuri irezistibil (dar nu neaparat senin: «Nimic nu seamana mai mult cu umorul decit tragedia pe care o traiesc eu»), sintem condusi «la limita lucrurilor si la capatul lumii». Plinsul, cistigat in urma unei experiente infernale, poate fi inteles – chiar daca naratorul nu insista – si ca un dar al lacrimilor, ca «fericire» izbavitoare («Fericiti cei ce pling!...»), ca reintoarcere printre cei vii. Dupa plins: o carte adevarata printre mimicry-urile literare curente.” (O. Nimigean)

Cristian Fulas, nascut la 3 iulie 1978, Caracal, a absolvit Litere, apoi Studii Aprofundate de Teoria Literaturii. Debuteaza in 2015 cu Fisii de rusine (Gestalt Books; Premiul Observator cultural pentru debut; Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu“; Premiul revistei Accente; nominalizat la Premiile USR pentru debut; nominalizat la Premiul Cartea Anului al Ziarului de Iasi). Fragmente din roman s-au tradus in franceza, italiana, germana, engleza, bulgara, croata, suedeza, maghiara. In 2015 publica Jurnal de debutant (Editura Tracus Arte), iar in 2016 Dupa plins (Casa de Editura Max Blecher & Gestalt Books; nominalizat la Premiul Cartea Anului al Ziarului de Iasi). A tradus aproximativ cincizeci de titluri din engleza, italiana si franceza, printre care: Visul lui Machiavelli (Christophe Bataille), Vorbeste-le despre batalii, regi si elefanti (Mathias Énard), Mituri clasice (Jenny March), Igitur. O aruncare de zaruri (Stéphane Mallarmé). Din 2016 este organizatorul principal al festivalului international Lofest din Bucuresti. De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut volumul de proze scurte Cei frumosi si cei buni (2017).