Descriere
Lucrarea Educatie civica si dezvoltare personala trateaza subiecte de mare interes pentru scolarii care incep sa inteleaga din ce in ce mai bine atat mediul inconjurator, cat si pe ei insisi si face trecerea de la notiunile de dezvoltare personala insusite in anii precedenti la cele de educatie civica. Copiii se obisnuiesc sa problematizeze, pentru a se cunoaste mai bine, invata sa se comporte in diferite situatii concrete, invata sa-si puna intrebari si sa caute singuri raspunsuri.Sunt prezentate informatii despre persoana si trasaturile morale ale acesteia, despre relatiile ce se stabilesc intre persoane si cei din jur, lucruri ori vietuitoare.Textele si exercitiile au fost concepute astfel incat cadrul didactic sa poata alege teme diferite de discutie, in functie de specificul clasei si de obiectivul propus. Sectiunea Dezvoltare personala, ingrijita de un psiholog cu experienta, ofera modele pozitive de comportament cu aplicare in viata de zi cu zi a copiilor.In rubrica Cuvinte importante sunt explicati termeni intalniti atat in textul lectiei, cat si in cadrul exercitiilor sau al rubricilor cu informatii suplimentare.Fiecare dintre unitati are la final un Test recapitulativ, pentru evaluarea si fixarea cunostintelor acumulate.Ilustrata atractiv si conceputa astfel incat sa respecte intocmai noul Curriculum pentru Educatie civica, lucrarea de fata insoteste elevii spre cresterea stimei de sine, spre integrarea in cadrul diverselor grupuri, ca mai apoi sa fie pregatiti pentru integrarea la nivelul societatii.
CUPRINS
Unitatea I - Persoana
1. Ce inseamna sa fim persoane?
Persoana mea
Persoana lui (ei)
Test recapitulativ
Unitatea II - Trasaturi morale ale persoanei
1.Bunatatea / Rautatea
2.Respectul / Lipsa de respect
3.Sinceritatea / Minciuna
4. Curajul / Lipsa de curaj
5.Modestia/ Lipsa de modestie
6.Increderea / Lipsa de incredere
Test recapitulativ
Unitatea III - Raporturile noastre cu lucrurile
1.Ce sunt lucrurile
2.Nevoia de lucruri
3.Lucruri care ne exprima
4.Atitudinea noastra fata de lucruri
Test recapitulativ
Unitatea IV - Raporturile noastre cu animalele si plantele
1. Animalele si plantele
2.Nevoia de animale si plante
3.Atitudini fata de animale si plante
Test recapitulative
Unitatea V - Raporturile noastre cu ceilalti oameni
1. Grupuri mici din care facem parte
A.Familia
B. Grupul de prieteni
C. Grupul de joaca
D. Grupul de invatare
2.Reguli ale grupului
Test recapitulativ
Cuvant-inainte
Acest auxiliar face facila trecerea de la notiunile de dezvoltare personala la cele de educatie civica. Exercitiile propuse introduc astfel concepte si termeni specifici educatiei civice, prin prisma dezvoltarii personale. Gama variata de exercitii ii va capta pe elevi, punandu-le in evidenta nu numai latura cognitiva , ci si pe cea emotionala si creativitatea, imaginatia. Jocurile de rol ii solicita sa fie mici actori in fata colegilor; activitatile care implica toata clasa in actiune si impun miscare a copiilor sparg monotonia orelor clasice, iar glumele din paginile auxiliarului ii destind pe micuti.
Exercitiile si cerintele propuse ii vor purta pe copii prin colturile sufletelor lor inocente si ii vor ajuta sa scoata la suprafata emotii, ganduri, sa-si analizeze atitudinile fata de lucruri sau persoane, sa isi schimbe comportamentul. Ii vor insoti spre cresterea stimei de sine, spre integrarea in cadrul diverselor grupuri, ca mai apoi sa fie pregatiti pentru integrarea la nivelul societatii. Printre aceste exercitii au fost strecurate cu grija, sub forma de sfaturi, modele pozitive de actiune la rubrica ,,Dezvoltare personala". Totodata proverbele si invatamintele, adecvate temei si incarcate de semnificatii, intaresc comportamentele pozitive.
,,Cuvintele importante" au un dublu rol: de a fixa/explica notiunile si conceptele specifice educatiei civice, pe de o parte, si de a imbogati vocabularul scolarilor , pe de alta parte.
Textele suport, originale, inspirate din realitate, ancorate in lumea copiilor, sunt materiale de lucru valoroase, care ofera perspective de discutie, de analiza, ii provoaca pe copii la argumentare - ii incurajeaza sa aiba propria parere, pe care sa o sustina. Informatiile de la ru brica ,,Stiati ca?" si cele despre anumite evenimente reale (Saptamana Bunatatii) largesc orizontul de cunoastere al copiilor.
La sfarsitul fiecarui capitol, elevii vor avea ocazia sa isi testeze cunostintele, dar si comportamentele si atitudinile prin testele-grila propuse.
Auxiliarul este un instrument de lucru util, atractiv atat pentru copii, pentru cadrele didactice, cat si pentru parinti, oferind perspective de lucru asupra comportamentelor si atitudinilor copiilor dincolo de portile scolii.