Descriere
Traducere si note de Daniel Nicolescu
„Gary a fost un povestitor extraordinar si un nascocitor de personaje, intr-o vreme, «epoca suspiciunii», in care aceste notiuni, povestea, personajul, erau considerate perimate. Punerea in abis din Educatie europeana, polifonia din Radacinile cerului, dimensiunea autofictionala din Promisiunea zorilor nu sunt deloc semne ale supunerii fata de romanul mostenit din secolul al XIX-lea.“ — MIREILLE SACOTTE, Introducere la editia Romain Gary, Romane si povestiri, „Biblioteca Pléiade“, Gallimard, 2019
In iarna lui 1942, in timp ce batalia de la Stalingrad a inceput, adolescentul Janek Twardowski este trimis de tatal sau sa se ascunda in padure, pentru a nu avea aceeasi soarta cu cei doi frati mai mari ucisi in lupta. Recuperat de un grup pestrit de partizani, el devine om de legatura, furisandu-se prin sate si orase ai caror locuitori incearca sa supravietuiasca. Janek are astfel ocazia sa descopere o Polonie (de fapt, o Europa si o umanitate) impartita intre tradare si eroism, intre iubire si ura, intre viata si moarte.
Scriitor (romancier, eseist, autor de memorii), aviator, diplomat, regizor, scenarist, ROMAIN GARY, pe numele adevarat Roman Kacev, s-a nascut pe 8 mai 1914 la Vilnius intr-o familie evreiasca si a crescut la Varsovia, unde mama sa l-a botezat catolic. In 1928 s-a stabilit in Franta. A studiat Dreptul la Aix-en-Provence si Paris. In timpul razboiului, cand si-a luat numele de Gary, a fost pilot in Fortele Aeriene Franceze Libere, primind ulterior multe medalii si distinctii, printre care titlul de Comandor al Legiunii de Onoare. L-a intalnit pe generalul de Gaulle in 1940 la Londra si a ramas toata viata un admirator al acestuia. Dupa razboi, cariera de diplomat avea sa-l poarte la Sofia, Berna, New York, Londra, Los Angeles. S-a casatorit in 1945 cu jurnalista britanica Lesley Blanch. Numit consul general la Los Angeles, a intalnit-o pe actrita Jean Seberg, cu care s-a recasatorit in 1963, a avut un fiu si de care a divortat in 1970. Pe 2 decembrie 1980, la un an dupa sinuciderea acesteia, Romain Gary s-a impuscat. Este singurul scriitor care a primit de doua ori Premiul Goncourt, mai intai ca Gary, apoi ca Émile Ajar (identitatea lui Ajar s-a aflat abia dupa moartea autorului). Opera vasta, eterogena semnata Gary se intinde pe mai mult de patru decenii. Primul lui roman, Éducation européenne, din 1945, s-a bucurat de mare succes. I-au urmat: Tulipe (1946), Les couleurs du jour (1952), Les racines du ciel (1956 – Premiul Goncourt), La promesse de l’aube (1960), La tête coupable (1968), Europa (1972), Au-de là de cette limite votre ticket n’est plus valable (1975), Clar de femeie (Clair de femme, 1977; Humanitas Fiction, 2017), Les cerfs-volants (1980) etc. Sub pseudonimul Émile Ajar au aparut Gros-Calin (1974), La vie devant soi (1975 – Premiul Goncourt), Pseudo (1976), L’angoisse du roi Salomon (1979). Alte pseudonime: Fosco Sinibaldi, Shatan Bogat si René Deville.