Evaziunea fiscala intre legalitate si infractiune. Editia a 2-a revazuta si adaugita - Nadia-Cerasela Anitei, Roxana Elena Lazar

9786063912559
Autor: Roxana Elena Lazar, Nadia-Cerasela Anitei
Editura: Universul Juridic
Anul aparitiei: 2023
15%
in stoc
Pret vechi: 67.00 lei
56.95 lei
Discount: 10.05 lei (15%)
+

Descriere

   Tema evaziunii fiscale prezinta o importanta deosebita in contextul economic si juridic actual, fenomenul avand un impact semnificativ asupra veniturilor fiscal ale statelor. In functie de gravitatea ei, evaziunea fiscala poate sa fie catalogata drept ilegalitate sau infractiune, insa indiferent de gravitatea ei, aceasta poate avea consecinte negative asupra economiei si a societatii, in general.

   Opera celor doua autoare, prof. univ. dr. Anitei Nadia-Cerasela, om al dreptului cu preocupari multidisciplinare si practician si conf. univ. dr. Lazar Roxana-Elena, practician si teoretician al dreptului aduc in atentia o tema atat de actuala si relevanta in domeniul dreptului fiscal.

   Imi revine onoarea si placuta misiune, sa incit la lectura reeditarii lucrarii intitulata „Evaziunea fiscala intre legalitate si infractiune”, o publicatie necesara in literatura de specialitate, apartinand unor autori ale caror lucrari, din diferite domenii ale dreptului, releva un studiu si o documentare temeinica si cuprinzatoare a doctrinei si jurisprudentei relevante in materie.

   Demersul stiintific aferent unei abordarii a problematicii evaziunii fiscale, implica o analiza interdisciplinara complexa. In ceea ce priveste prevenirea si sanctionarea evaziunii fiscale, distinctia dintre ilegalitate si infractiune este esentiala, sub aspectul naturii raspunderii pe care o angajeaza. Clasificarea faptelor prin care o persoana incearca sa evite plata impozitelor si a taxelor, si care intra, inevitabil, in sfera ilicitului, implica o distinctie intre fapte penale, cand sursa impozabila este ascunsa fraudulos si a celor in care neplata impozitelor si taxelor pentru surse impozabile declarate, care genereaza un raport juridic exclusiv civil intre fisc si debitorul obligatiei fiscale. In primele cazuri, aceste actiuni sunt considerate infractiuni, dar in celelalte situatii, desi sunt considerate ilegale, nu se regasesc in sfera de aplicare a legii penale, angajand, desigur, o raspundere civila patrimoniala. Din perspectiva celor mentionate, se remarca relevanta practica deosebita a lucrarii pe care avem placerea sa o prezentam

   Opera autoarelor se remarca prin modul accesibil si sistematic de prezentare a informatiilor si prin abordarea interdisciplinara a tematicii. Analiza teoretica a conceptelor relevante este intregita de prezentarea jurisprudentei relevante in materie, precum si a opiniilor exprimate in literatura de specialitate. Remarcam aici, stradania autorilor sa acopere intreg cadrul normativ relevant in materie.

   Ne aflam astfel in fata unui ghid complex, ce reuseste sa ofere informatii temeinice, utile pentru autoritatile si institutiile publice cu atributii in materie, studentilor, masteranzilor sau doctoranzilor care studiaza aspecte legate de problematica analizata, cat si cadrelor universitare sau practicienilor dreptului care doresc sa-si dezvolte cunostintele in contextul desfasurarii activitatii lor profesionale.

   Prin amploarea, complexitatea analizei si datorita documentarii temeinice aflate la baza prezentei lucrari, apreciem ca aceasta va constitui in dreptul romanesc un punct de referinta in analiza fenomenului evaziunii fiscale. Cartea isi propune sa ofere o intelegere mai profunda a evaziunii fiscale, din perspectiva juridica si economica, cu o analizata detaliata a cauzelor, efectelor si modalitatilor de combatere a acestora.

   Modul de abordare a lucrarii ne indreptateste sa afirmam, ca volumul ofera o interpretare cu valoare autentica a problematicii evaziunii fiscale, justificandu-i astfel pe deplin prezenta in biblioteca tuturor celor care au nevoie de informatii legate de acest domeniu.

   In final, marturisesc ca nu am urmarit sa fac o analiza complexa sau o recenzie a volumului, fapt care, in opinia mea, ar exceda unui „cuvant-inainte”; demersul meu avand doar obiectivul punerii in evidenta a operei si activitatii autorilor, in contextul unei lucrari care releva o abordare profunda a unei problematici de actualitate, cea a evaziunii fiscale.

   Alba Iulia, 23 aprilie 2023

Conf. univ. dr. hab. Ioan LAZAR