Fara ei lumea ar fi aratat altfel! Marii inventatori romani si operele lor revolutionare - Dan-Silviu Boerescu

9786069920770
Autor: Dan-Silviu Boerescu
Editura: Integral
Anul aparitiei: 2018
34%
in stoc
Pret vechi: 14.99 lei
9.84 lei
Discount: 5.15 lei (34%)
+

Descriere

Romanii au dat multe alte nume sonore ale inventicii inainte si dupa genialul Henri Coanda (nascut in 1886), parintele avionului cu reactie, creatorul aeodinei lenticulare (primul „OZN”!), descoperitorul „apei vii” si detinatorul a peste 700 de brevete de inventie recunoscute in marile tari ale lumii.

„Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cerneala”, brevetat in 1827, este primul stilou modern inventat de Petrache Poenaru si precursorul stiloului inventat in 1863 de Brissant si Coffin si perfectionat 20 de ani mai tarziu de catre Watterman.

Inginerul mecanic Teodor Dragu, a introdus sistemul de franare automata cu aer comprimat, iar in 1887, sistemul de incalzire cu abur a trenurilor, coordonand si construirea mai multor locomotive cu abur.

Anastase Dragomir inventeaza la inceputul secolului XX o versiune timpurie a scaunului ejectabil, dar suficient de sofisticata, ce a fost testata cu succes atat in Franta, la 25 august 1929, cat si in Romania, pe aeroportul Baneasa, in luna octombrie a aceluiasi an. Scaunul ejectabil era confectionat dintr-un scaun detasabil, prevazut cu doua parasute, ce putea fi catapultat vertical dintr-o aeronava sau din orice alt tip de vehicul in caz de urgenta.

In 1950, un roman incerca sa rezolve setea de energie a civilizatiei, construind un dispozitiv despre care afirma, cu o jumatate de secol in urma, ca o sa functioneze vesnic. Asa se face ca Nicolae Vasilescu-Karpen devine recunoscut pentru „Pila Karpen” sau „Pila termoelectrica cu temperatura uniforma”, un perpetuum mobile ce genereaza energie la nesfarsit fara a primi vreo interventie din exterior. La 56 de ani de la producerea ei, pila inca functiona…