Fara sa ajungi vreodata in virf - Paolo Cognetti

9789734680535
Autor: Paolo Cognetti
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2020
5%
in stoc
Pret vechi: 24.95 lei
23.70 lei
Discount: 1.25 lei (5%)
+

Descriere

Traducere din limba italiana de Cerasela Barbone
Paolo Cognetti este autorul bestsellerului international Cei opt munti, cistigator al Premiului Strega.
 
Cind implineste patruzeci de ani, Paolo porneste intr-o calatorie in Himalaya, in regiunea Dolpo, alaturi de doi prieteni de aceeasi virsta. Expeditia lor este mai mult decit un periplu printr-un loc aspru, maiestuos si inca ferit de tumultul lumii contemporane. E in primul rind un parcurs initiatic, o redescoperire a sinelui, ce uneori seamana teribil cu un pelerinaj. Paolo porneste la drum avind in rucsac cartea cult a lui Peter Matthiessen, Leopardul de zapada, si strabate aceleasi locuri ca mentorul sau disparut, fiind framintat de aceleasi intrebari si confruntat cu aceeasi maretie a Himalayei. Aici, in Dolpo, in aerul taios al inaltimilor, cei trei prieteni, insotiti de un grup de localnici, isi redescopera sufletul. Frigul, boala, intilnirile cu calugarii budisti sau cu satenii din regiune, legaturile subtile care se creeaza intre cei trei prieteni si tovarasii lor nepalezi sint descrise de autor intr-un ritm alert, ce nu ocoleste explorarile profunde ale propriei constiinte. Dar de ce sa urci un munte fara sa ajungi vreodata in virf? Pentru ca, spune Cognetti, drumul e mult mai pretios decit piscul. Caci cine a vazut sacrul Kailash de pe creasta neprihanita a Muntelui de Cristal?
 
„Jurnalul lui Cognetti e o kora tibetana, o calatorie aparent intortocheata spre destinatie, ce reprezinta de fapt un ritual neintrerupt al tacerii si al singuratatii celei mai depline... Fara sa ajungi vreodata in virf. Calatorie in Himalaya ne face sa ne identificam cu acel loc, perceput in lumina explorarii autentice, unde natura si oamenii din jur modeleaza spiritul calatorului care le contempla pe toate si cade sub vraja lor, a fortei lor invincibile.” (Il Messaggero)
„Paolo porneste la drum cu scopul de a se apropia de Tibetul real, de-acum inglobat de China si anulat oficial, dar si din motive personale, vrind sa-si ia astfel ramas-bun de la «regatul pierdut» al tineretii odata cu implinirea virstei de patruzeci de ani.” Esquire (Italia)
„Printre oi albastre si leoparzi nevazuti, Cognetti face o calatorie in sinul poeziei aspre a naturii.” (la Repubblica)
 
Paolo Cognetti (n. 1978, Milano) este unul dintre cei mai apreciati scriitori italieni contemporani. A facut studii universitare de matematica, insa le-a abandonat curind in favoarea celor de film. Cititor avid de literatura americana, a debutat cu volumul Fare ordine (2003), distins cu Premiul Subway-Letteratura. Apoi a publicat alt volum de povestiri, Manuale per ragazze di successo (2004), urmat de Una cosa piccola che sta per esplodere (2007), distins cu Premiul Settembrini si Premiul Renato Fucini. Primul sau roman, Sofia si veste sempre di nero (2012), a fost nominalizat la Premiul Strega. In 2016 i-a aparut romanul Le otto montagne (Cei opt munti), care a fost vindut in peste 20 de tari inca dinainte de publicare, creind senzatie in lumea editoriala. Cei opt munti a fost publicat in peste 30 de tari si distins cu Premiul Strega si Premiul Strega Giovani, precum si cu citeva prestigioase premii internationale: Prix Médicis étranger, Prix François Sommer, English PEN Translates Award. Cognetti a mai publicat volumele de calatorii New York è una finestra senza tende (2010), Tutte le mie preghiere guardano verso ovest (2014), un jurnal montan, Il ragazzo selvatico (Baiatul salbatic, 2013), si volumul de eseuri A pesca nelle pozze più profonde (2014). La Editura Polirom au aparut Cei opt munti si Baiatul salbatic.