Descriere
Editia a II‑a revazuta
„Romanul lui Cristian Fulas este o cronica sui-generis a unui razboi personal cu instabilitatea, cu dependenta, cu nesiguranta, cu demonii care bintuie existenta personajului principal – un tinar batrin, «o adunatura de bucati sparte de portelan tremurator». Cu o constructie narativa pe cit de simpla, pe atit de elaborata, Fisii de rusine spune povestea unei dureroase si indelungate invieri, dupa o dramatica peregrinare prin bolgiile infernului. De la tristete la disperare, de la singuratate la rusine, nimic nu ramine netrait in acest intens roman al descompunerii si recompunerii morale si existentiale.” (Carmen Musat)
„Fisii de rusine este o carte a dependentei, dar e o reusita mai ales in masura in care isi depaseste aceste contururi, fara a le sterge. Ceea ce o face speciala este modul in care este asumata. In aceasta privinta, miza acestui destin este una literara, nu factuala. Personajul se salveaza, daca o poate face, prin scris. Echilibrul de acolo vine, intelegerea si acceptarea propriului destin tot de acolo. Abia mutat in text, traseul sinuos al eroului capata sens si mai ales admite posibilitatea ca la capatul lui sa se afle o lumina. Redemptiunea nu e asteptata sub forma unei «rezolvari» clinice a depen-dentei, fapt, la urma urmelor, secundar; ea vine (sau nu) in masura in care acesta, fiind si scriitor, va reusi sa stoarca din ceea ce traieste seva unei naratiuni ritmate, tensionate, sacadate, dar care sa transforme intreaga depresie prelungita intr-o izbinda... nu spun estetica, ci discursiva. Si ma feresc sa discut despre o «salvare prin estetic» pentru ca resortul acestui text nu e unul estetic, ci unul existential.” (Bogdan Cretu)
Cristian Fulas, nascut la 3 iulie 1978, Caracal, a absolvit Litere, apoi Studii Aprofundate de Teoria Literaturii. Debuteaza in 2015 cu Fisii de rusine (Gestalt Books; Premiul Observator cultural pentru debut; Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu“; Premiul revistei Accente; nominalizat la Premiile USR pentru debut; nominalizat la Premiul Cartea Anului al Ziarului de Iasi). Fragmente din roman s-au tradus in franceza, italiana, germana, engleza, bulgara, croata, suedeza, maghiara. In 2015 publica Jurnal de debutant (Editura Tracus Arte), iar in 2016 Dupa plins (Casa de Editura Max Blecher & Gestalt Books; nominalizat la Premiul Cartea Anului al Ziarului de Iasi). A tradus aproximativ cincizeci de titluri din engleza, italiana si franceza, printre care: Visul lui Machiavelli (Christophe Bataille), Vorbeste-le despre batalii, regi si elefanti (Mathias Énard), Mituri clasice (Jenny March), Igitur. O aruncare de zaruri (Stéphane Mallarmé). Din 2016 este organizatorul principal al festivalului international Lofest din Bucuresti. De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut volumul de proze scurte Cei frumosi si cei buni (2017).