Femeia minimarket - Sayaka Murata

9789734672233
Autor: Sayaka Murata
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2018
in stoc
29.95 lei
+

Descriere

Traducere din limba japoneza de Iolanda Prodan.

Premiul Akutagawa 2016 
 
„Un roman comic, curajos... coplesitor.” (Hiromi Kawakami
 
La treizeci si sase de ani, Keiko Furukura are toate „atuurile” tipice ale unei femei-paria in societatea japoneza: lucreaza de optsprezece ani cu jumatate de norma intr-un minimarket, intr-o suburbie a capitalei nipone, este necasatorita, nu a avut niciodata un iubit si nu se poate lauda cu nici o experienta sexuala. Metamorfozata din cauza rutinei zilnice intr-un amalgam incontrolabil de ticuri verbale, gesturi mecanice, blazare si oboseala cronica, Keiko ajunge sa faca fata din ce in ce mai greu presiunilor familiei si prietenilor de a-si asuma un mariaj si un contract cu norma intreaga la o companie de top, alegeri ce i-ar garanta statutul de „femeie normala si decenta”.

In incercarea de a se „vindeca” de inadaptabilitatea sa la tiparele sociale, eroina incepe o stranie relatie cu Shiraha, un fost coleg de munca, un misogin inversunat, el insusi inadaptat la cerintele exigente ale societatii nipone. Infuzie de umor spumos, sarcasm si autoironie, Femeia minimarket ofera cititorilor o radiografie actuala a mentalului social japonez.
 
„O interpretare patrunzatoare a conformismului social si a culturii muncii in lumea japoneza contemporana… Sayaka Murata isi spune parerea direct, nu fara ironie, despre felul in care femeia japoneza ar trebui sa evolueze in societate: fie se supune prejudecatilor, fie va fi victima frustrarii, a fricii, a furiei semenilor.” (Kirkus Reviews)
 
„Romanul lui Sayaka Murata transpune in cuvinte tristetea, angoasa, jalea cuiva incapabil sa-si spuna cum ar vrea propriile trairi…” (Ryū Murakami)
„Stranie, detasata, incisiva si de o profunzime care te lasa mut, Femeia minimarket este un dar pentru oricine s-a simtit respins de lumea in care traieste.” (Ruth Ozeki)
 
Sayaka Murata (n. 1979), considerata de criticii occidentali noua senzatie a literaturii japoneze contemporane, a debutat ca prozatoare in 2003 cu nuvela Hranitul la sin (Junyu), recompensata cu Premiul Gunzo pentru debut. A continuat sa scrie, iar in 2009 a publicat Cintec de argint (Gin iro no uta), cu care a cistigat Premiul Noma pentru tineri scriitori. Nonconformismul si incisivitatea cu care abordeaza in prozele ei subiecte-tabu in societatea japoneza – sexualitatea, obsesia pentru imaginea si recunoasterea sociala, complexele de inferioritate ale tinerilor ce nu se pot adapta capricioaselor standarde nipone de frumusete – i-au adus recunoasterea publicului, iar in 2013 publica Despre oase, despre caldura trupului, despre orasul alb (Shiro-iro no machi no, sono hone no taion no), pentru care este recompensata cu Premiul Yukio Mishima. Trei ani mai tirziu publica romanul Femeia minimarket (Konbini ningen), care ii aduce Premiul Akutagawa. Printre celelalte carti ale sale se numara Soarece (Mausu, 2008), Apa pentru stele (Hoshi ga suu mizu, 2010) si Arca (Hakobune, 2011).