Descriere
Fiesta in barlog este povestea lui Tochtli, fiul unui temut mafiot Mexican, care locuieste impreuna cu tatal sau si cu o suita de servitor intr-un palat izolat de restul lumii, frecventat de politicieni corupti, de prostituate si de oameni de afaceri dubiosi. Pentru “protectie”, Tochtli este privat de contactul cu lumea exterioara, dar asta nu conteaza, pentru ca palatul este el insusi o reproducere in miniatura a Mexicului.
Pentru gradina zoologica personala, Tochtli isi doreste un hipopotam pitic din Liberia, pe care il va si avea, intr-un fel sau altul, pentru ca tatal lui “reuseste intotdeauna”. Aventura in Africa, ce se va incheia cu capturarea lui Ludovic al XVI-lea si a Mariei Antoaneta, este o calatorie initiatica, in urma careia Tochtli va descoperi legatura stranie dintre hipopotamii pitici din Liberia, monarhii francezi, samurai si lumea intreaga.
Tochtli se inscrie in traditia lui Oskar Matzerath sau a lui Saleem Sinai, a copiilor geniali aflati fata in fata cu istoria si cu prezentul “sordid”. Prin lectiile lui Mazatzin, Tochtli asista la efectele “nefaste” ale imperialismului, la prabusirea Vechiului Regim si la colonizarea Africii cu sclavi eliberati, iar palaria magica de detectiv il ajuta sa descopere ca realitatea este intotdeauna inchisa intr-o camera la care numai patriarhii au acces. Insa Tochtli este el insusi un viitor patriarh – un patriarh al crimei organizate ca si tatal sau, un authentic “rege” Mexican si, mai presus de toate, un “barbat adevarat”.
“Un roman de-o schioapa despre inocenta, bestialitate si un pusti care invata argoul intr-un paradis al drogurilor. Plina de umor, convingatoare, sordida, povestea e o lovitura crunta aplicata unui copil.”
The Daily Telegraph
“Perspectiva narativa creeaza un efect puternic si ingenios de alienare, pentru ca lucrurile, asa cum apar ele prin ochii copilului, nu sunt nici pe departe cum ar trebui sa fie. E un efect care aminteste de alte opere celebre din literatura universala, cum ar fi primul capitol din Simplicissimus al lui Grimmelshausen.”
Frankfurter Allegemeine Zeitung
“Concis, ironic, scris in maniera chirurgicala […], textul reuseste sa ne faca sa intelegem modul dezastruos in care crima si violenta se rasfrang asupra oamenilor, dar si latura sensibila ireductibila care subzista in ciuda acestora.”
La Croix
Juan Pablo Villalobos (n. 1973, Guadalajara) este prozator, eseist si critic literar. A publicat proza scurta in revista Letras Libres, dar si eseuri in Gatopardo si in revista columbiana Don Juan. In prezent colaboreaza la blogul editurii braziliene Companhia Das Letras si la Pen Club’s Blog World Atlas.
In textele sale, Villalobos a abordat teme surprinzator de diverse, de la influenta avangardei asupra operei lui César Aira, la “tangologie”, ejaculare precoce si literatura latinoamericana in prima jumatate a secolului XX. A fost bursier al programului Alßan, finantat de Uniunea Europeana, si a obtinut un doctorat in teoria literaturii si in literatura comparata la Universitatea Autonoma din Barcelona. Publicat in 2010, romanul sau de debut, Fiesta in barlog, a fost tradus in peste zece limbi, iar in 2011 voturile cititorilor l-au inclus pe lista scurta a First Book Award, oferit de The Guardian.
Intr-un interviu publicat in revista Granta, Villalobos descrie cartea ca pe o “reflectie asupra Mexicului vazut din afara Mexicului”, despre care nu ar fi putut sa scrie niciodata fara sa il lase in urma.