Descriere
In perioada 1991-1997, Radu Cosasu a pus sub lupa, cu mult humor si insufletire, evenimentele saptaminale din sportul-rege, in editorialele pentru Fotbal plus, reunite in acest volum. Nasterea, dar si inceputul decaderii Generatiei de Aur, fantasticul World Cup ’94, tristul Euro ’96 si incercarile, mai mult sau mai putin onorabile, ale echipelor de club romanesti de a ajunge alaturi de gigantii Europei – toate se gasesc intre copertele acestei carti. Fresca a unor ani cu suisuri si coborisuri pentru microbisti, care ne arata ca putem sa ne bucuram deopotriva de micile si marile victorii, Fotbal plus ai mei si ai nostri este o colectie de povestiri memorabile, de un rafinament si o calitate literara fermecatoare.
„Dupa spusele unor psihologi de talie mondiala, curiozitatea ar fi la fel de importanta ca gimnastica de dimineata in mentinerea sanatatii si a puterii de a trai pina la adinci batrineti, fireste, daca acestea fac parte din obiectivele vietii dumneavoastra. Un scriitor american cum n-au fost doi, ajuns intreg si voinic la virsta de 80 de ani, socotea si el ca fara un puternic sentiment de curiozitate – de pilda, a citi in fiecare dimineata ziarele, a urmari cu placere orice fundulet frumusel de domnisoara – n-ar fi rezistat in acest maraton numit, pentru citiva initiati, existenta. Imi plac aceste idei si ma supun lor; daca ma indemn mai greu sa fac gimnastica in zorii zilei, recuperez prin numeroase exercitii de curiozitate. Am norocul ca ma pricep putintel la fotbal. Fotbalul e un izvor permanent de tarie, taria aceea care face ca omul cel mai inteligent sa poata spune ca un copil prostut: «Mor de curiozitate».” (Radu Cosasu)
Radu Cosasu este unul dintre cei mai apreciati scriitori romani contemporani. In perioada 1973-1989 a publicat un ciclu de nuvele (in sase volume) intitulat Supravietuiri (Editura Cartea Romaneasca) si inspirat din experienta sa politica si literara, pus sub semnul unei consecvente autocritici duse pina la autoironie. Dupa 1989, aceste Supravietuiri, fara modificari oportuniste, la zi, au fost montate intr-o ordine cronologica, permitind o noua lectura, in sensul clasic al unei „educatii sentimentale”, precum si in cel postmodern al autofictiunii. Din 1997 semneaza o rubrica saptaminala in ProSport, apoi, pina in prezent, in Gazeta Sporturilor. In 2007 a primit din partea Uniunii Scriitorilor Premiul National pentru Literatura. La Editura Polirom au mai aparut: Opere I. Maimutele personale • Povesti pentru a-mi imblinzi iubita • Alti doi ani pe un bloc de gheata (2008), Opere II. O vietuire cu Stan si Bran • Sonatine (2009), Opere III. Cinci ani cu Belphegor • Matusile din Tel Aviv (2009), Opere IV. Supravietuirile: 1. Ramasitele mic-burgheze • 2. Armata mea de cavalerie (2011), Opere V. Supravietuirile: 3. Logica (2013), Opere VI. Supravietuirile: 4. Pe vremea cind nu ma gindeam la moarte • 5. Gargaunii (2014), Viata fictiunii dupa o revolutie (2016; Premiul pentru proza al Radio Romania Cultural, 2017, Premiul pentru proza al revistei Observator cultural, 2017) si Fotbal plus ai mei si ai nostri (2017).