Gateste cu mine Florin Dumitrescu (Retete de acasa)

9786069318096
Autor:
Editura: Coreus
Anul aparitiei: 2016
in stoc
49.90 lei
+

Descriere

De aceasta data nu sunt in postura de jurat, mentor sau autoritate in domeniul culinar. Azi, aici, sunt doar un gurmand, iar dragostea mea pentru mancare este mai presus de pasiunea de a gati.

Pentru ca, inainte de a fi bucatar, am fost copil, fiu si nepot, iar amintirile, trairile, gusturile cu care am intrat in contact in acea perioada m-au format ca adult.

Inainte de a fi bucatar sunt prieten, iubit, coleg, iar relatiile interumane m-au facut sa inteleg cat de importanti sunt cei din jur in evolutia noastra personala si profesionala. Inainte de a fi bucatar sunt sot si tata, iar azi stiu ca mancarea pe care o gatesc pentru cei dragi este mai buna decat orice experienta culinara la vreun restaurant cu pretentii, pentru ca e gatita cu multa iubire.


In primul an de ucenicie in bucatarie trebuia sa ajut pe toata lumea. Nu aveam neaparat o sectie de care sa ma ocup, eram baiatul bun la toate. Dadeam cu matura, stergeam faianta, curatam legumele, curatam solzii de peste, duceam gunoiul, alegeam legumele urate de cele frumoase... Faceam treaba pe care orice ucenic trebuie sa o faca intr-o bucatarie.
 
Era o singura treaba pe care, insa, nu imi placea sa o fac... sa curat pestele afumat de oase. imi venea sa imi iau talpasita si visele grandioase de bucatar in devenire si sa fug. Se punea presiune foarte mare pe mine, de catre seful bucatar, de bucatarul de linie, ba chiar si de femeia de la vase care, cand trecea pe langa mine, imi spunea: "vezi ca ai scapat un os".
 
Ieseam mereu transpirat din "batalia" mea cu pestele afumat. Cand il curatam de oasele mici trebuia sa pastrez intacta carnea sfaramicioasa si asta nu era usor deloc! Dar, asa este inceputul oricui, in orice meserie. Pana cand ajungi sa iti dai seama ca treaba ta este foarte importanta pentru bunul mers al lucrurilor trece mult timp.
 
Daca imi scapa vreun os mic in vascheta cu peste curatat deveneam, brusc, "persona non-grata" in bucatarie. La vremea aceea nu intelegeam de ce era atat de important sa curat atat de bine pestele ala! De parca oamenii, acasa, cand mananca peste afumat, nu sunt in stare sa se descurce singuri cu oasele.
 
Mai tarziu am inteles ca fiecare restaurant are stilul si specificul lui si ca restaurantul unde lucram era unul cu pretentii si plin de clienti obisnuiti cu o anumita calitate. Stefan, bucatarul sef si mentorul meu, avea o vorba, care m-a ghidat dupa aceea in meseria mea, si anume: "cand gatesti, trebuie sa te pui in locul clientului si, daca iti este greu sa mananci ceva ce ai gatit sau il mesteci cu dificultate, nu iti faci meseria cum trebuie".
 
Bine, nu este cuvant cu cuvant ce mi-a spus el, dar cam asta am inteles eu. Treaba mea cu pestele afumat era foarte importanta, fiind un proces meticulos, care necesita multa atentie, o treaba pe care bucatarii de linie nu ar fi avut timp sa o faca, iar clientii nostri nu trebuiau sa depuna niciun efort atata timp cat luau masa in restaurantul nostru. Totul trebuia sa fie ca la carte.
 
Obisnuiesc sa mai fac acasa, din cand in cand, salata cu peste afumat. Este o salata pe care imi place sa o mananc vara sau primavara. Si daca acum cativa ani detestam mirosul de peste afumat, azi il ador!
 
Nu este intocmai reteta de restaurant, dar principiul este acelasi. Se curata pestele afumat de oase si de piele si se pastreaza cat mai intacta carnea. O sa vedeti cat este de greu sa faceti asta pentru prima salata, pentru care veti avea nevoie de cativa pestisori, dar cu timpul, va intrati in mana.
 

Contrar așteptărilor, cartea aceasta nu este despre meseria de bucătar. Nu este despre restaurante, despre fine-dining, despre stele Michelin, rețete elaborate sau plating minimalist. De această dată nu sunt în postura de jurat, mentor sau autoritate în domeniul culinar. Azi, aici, sunt doar un gurmand, iar dragostea mea pentru mâncare este mai presus de pasiunea de a găti.

Am scris o carte despre mine, despre poveștile și amintirile mele legate de preparatele pe care azi le gătesc acasă, cele care mi-au format gustul și cele care acum formează gustul copiilor mei. Pentru că, înainte de toate, sunt un om, cu amintiri și visuri, iar veselia fetelor mele când facem o pâine împreună sau zâmbetul soției mele când pregătesc desertul care îi poartă numele nu se compară cu nimic.

Nu este o carte de bucate tipică. Nu este o înșiruire de rețete. Este mai degrabă o carte despre poveștile importante din viața mea, legate de diferite rețete și preparate. De la mâncărurile bunicii mele, cele cu care am crescut, la rețete care mi-au marcat cariera, până la preparatele care m-au făcut să înțeleg cât de mult contează să gătești cu drag și din iubire.

Această carte este povestea mea, spusă pe limbajul gustului și e pentru cei care gătesc acasă, din pasiune sau de nevoie, pentru cei care pun pe masă celor dragi bucăți din sufletul lor…”

 
.
 
 
CUPRINS:
 
La cumparaturi   
 
Copilarie
Supa de legume cu taitei de casa    15
Spaghete carbonara    18
Tocana de pipote de pui    22
Sos de usturoi    27
 
Adolescenta
Mic dejun englezesc    31
Creveti cu usturoi, ardei iute si rosii cherry    34
Salata cu peste afumat    38
Piure de cartofi    42
Gnocchi cu caramel si nuci    47
 
Maturitate
Omleta perfecta de dimineata    51
Paine cu untura frecata    55
Salata de spanac, busuioc si leurda    58
Tabouleh    63
Salata verde cu crutoane, branza de capra, rosii uscate    66
Salata de creveti cu ridichi si sfecla marinata    71
Avocado, mango, crudo si parmezan    75
Melci Bourguignonne
Midii in sos de vin si ierburi proaspete    82
Burger de creveti    86
Peste la aburi cu ierburi aromate    91
Ceviche de somon    94
Somon pe plita cu condimente    99
Supa de pui    102
Supa Vichychoisse pentru copii    106
Ciorba de burta v. 2. 0    111
Spaghete cu usturoi, ardei iute si ulei de masline    114
Tagliatelle cu creveti si dovlecei    118
Risotto cu sofran    122
Piept de pui grill    127
Paté de ficat de vitel si dulceata de fenicul    130
Ficat de vita cu sos de ceapa    134
Placinta de berbecut    138
Skirt de vita    143
Obraz de vita la cuptor    146
Antricot de vita cu cartofi prajiti si sos de ceapa    150
Beef Wellington (pentru copii)    154
Coaste de porc lipicioase    158
Legume caramelizate    163
Piure de legume (pentru copii)    166
Pomme du Sima    170
Creme brulée    174
Tarta cu catina    179
 
Index

Anul aparitiei:  2016
Format: 19 x 25. 5
Nr. pagini: 182