Descriere
AVIZAT DE M.E.N. PE DATA DE 5 IANUARIE 2018. Acesta este un auxiliar didactic foarte util pentru evaluările de pe parcursul anului școlar, care poate fi utilizat împreună cu oricare dintre manualele aflate în circulație. Cuprinde exerciții, teme, întrebări, sinteze și teste utile profesorilor în procesul de evaluare, constituind un ajutor pentru elevi în eficientizarea operațiilor gândirii și în formarea și aplicarea deprinderilor de citire și interpretare a reprezentărilor cartografice.
Auxiliar didactic foarte util pentru evaluările de pe parcursul anului școlar, care poate fi utilizat împreună cu oricare dintre manualele aflate în circulație și care cuprinde exerciții, teme, întrebări, sinteze și teste utile profesorilor în procesul de evaluare, constituind un ajutor pentru elevi în eficientizarea operațiilor gândirii și în formarea și aplicarea deprinderilor de citire și interpretare a reprezentărilor cartografice.
În deplină concordanță cu actualul curriculum școlar de geografie pentru clasa a VIII-a, caietul se remarcă și prin prezentarea unor date statistice de ultimă oră, aducând astfel la zi informațiile oferite de manuale.
Argument
Geografia Romaniei - Caiet pentru clasa a VIII-a incheie seria caietelor de geografie pentru gimnaziu aparute la Editura ART si reprezinta, ca si caietele pentru clasele a V-a, a VI-a si a VII-a, un auxiliar didactic util atat elevilor, cat si profesorilor. Caietul este in concordanta cu exigentele educationale actuale si vizeaza dezvoltarea unui demers didactic centrat pe formarea de competente.
In realizarea acestui support de instruire s-a avut in vedere curriculumul scolar de geografie pentru clasa a Vlll-a in ansamblul sau (competente generale, valori si atitudini, competente specifice, continuturi, sugestii metodologice), iar structura si continutul respecta sugestiile metodologice din programa de geografie - clasa a VIII-a. In acest context, caietul poate fi utilizat impreuna cu oricare dintre manualele aprobate, aflate in circulatie.
La clasa a Vlll-a, studierea geografiei Romaniei intr-o forma apropiata de cea actuala are vechi traditii. Caietul pentru clasa a VIII-a ofera posibilitatea unei pregatiri echilibrate intre abordarea traditionala a elementelor de geografie fizica, geografie umana si economica si abordarea activa, participativa a elevului pe parcursul intregului demers didactic.
Avand in vedere faptul ca manualele in vigoare nu au fost inca revizuite sub aspectul datelor statistice, un plus al caietului este dat de actualizarea tuturor informatiilor privind geografia Romaniei (mai ales geografia umana), pe baza informatiilor oficiale furnizate de institutii autorizate.
Prin modalitatile de comunicare si prezentarea grafica si cartografica, prin activitatile propuse si varietatea tipurilor de itemi, caietul ofera posibilitatea formarii competentelor specifice acestei clase, care, conform programei, au semnificatia unor ,,competente finale" pentru ciclul gimnazial, chiar daca sunt urmarite prin intermediul unor continuturi centrate pe geografia Romaniei.
Caietul a fost astfel conceput incat elevul sa beneficieze de o semnificativa esentializare sub raportul denumirilor, sa realizeze eficient transferul de informatii spre operatiile gandirii si sa ajute la formarea deprinderilor de citire si interpretare a suporturilor cartografice si la aplicarea acestora. S-a avut in vedere o cerinta esentiala a programei, si anume trecerea de la ,,a memora cat mai mult" la ,,a invata cat mai bine".
Caietul pastreaza structura programei, si anume:
Partea l. Romania - Elemente de geografie fizica
Partea a II-a. Romania - Elemente de geografie umana
Partea a III-a. Romania - Probleme fundamentale
Fiecare parte cuprinde sinteze si teste de evaluare si de autoevaluare.
Prin exercitii, teme, intrebari si teste se asigura evaluarea obiectiva a performantelor fiecarui elev si pregatirea adecvata pentru evaluarea ce urmeaza sa aiba loc pe parcursul intregului an scolar sau in conditiile concursurilor scolare pentru clasele gimnaziale.
Caietul este util si profesorului de geografie, avand in vedere densitatea informatiei si timpul scurt alocat predarii si evaluarii. Utilizarea caietului va permite o invatare activa, bazata pe o antrenare permanenta a elevului in desfasurarea lectiei, asigurandu-se astfel realizarea instruirii in mod predominant (sau exclusiv) in clasa.
Consideram acest caiet nu un scop in sine, ci o metoda de a invata mai bine, mai usor si mai eficient, de a demonstra elevului importanta cunoasterii geografiei Romaniei in mod special.
Multumim tuturor celor care ne-au transmis observatii si sugestii cu privire la continutul caietelor de geografie pentru clasele V -Vlll si le dorim mult succes in studiul acestei discipline, mult indragite de elevi.
Autorii