Descriere
Traducere si note de Andra Matzal si Cosmin Postolache
„Uimitor… Iata-ma este un roman plin de intelesuri profunde despre identitate, istorie, familie si lumea iesita din matca in care traim.“ (Maureen Corrigan, NPR)
Cu mult umor, dar si cu adanca melancolie, Foer construieste o poveste multistratificata. Focalizeaza lentilele camerei sale imaginare asupra unei familii evreiesti din Washingtonul actual in interval de patru saptamani si demoleaza, nivel dupa nivel, constructia existentei ei intime si sociale, pana ajunge la samburele care-i alimenteaza viata si care se dovedeste a fi mai fragil si mai vulnerabil decat si-ar fi imaginat. Julia, o arhitecta „care n-a construit niciodata nimic“, dupa propria caracterizare, si Jacob, sotul ei, scenarist de succes al postului HBO, dar neimplinit profesional, traiesc impreuna cu fiii lor, Sam, Max si Benjy – trei copii cu personalitati complexe si sofisticate –, in confortul metropolei americane, ducand o viata tihnita, imbogatita de mici ritualuri laice, care-i definesc ca familie. Cand, cu putin timp inainte de ceremonia de bar mitzvah a lui Sam, Julia descopera in telefonul sotului ei mai multe mesaje cu un continut sexual explicit, totul sare in aer, scotand la iveala o adevarata spirala a crizelor identitare.
Cu aceeasi inventivitate plina de energie, ireverenta hilara si impetuozitate emotionala din Totul e iluminat si Extrem de tare si incredibil de aproape, romanul Iata-ma e cea mai lucrata, mai dura, dar si cea mai amuzanta carte a lui Jonathan Safran Foer.
JONATHAN SAFRAN FOER s-a nascut in 1977, la Washington, D. C. Studiaza literatura si filozofia la Princeton University, unde ia mai multe premii de creative writing si este remarcat de scriitoarea Joyce Carol Oates, iar in 2000 i se acorda premiul Zoetrope. Publica povestiri in reviste prestigioase ca Paris Review, Conjunctions, The New York Times si The New Yorker. Este editorul antologiei de succes A Convergence of Birds: Original Fiction and Poetry Inspired by the Works of Joseph Cornell, un bestseller pe lista Boston Globe. In 1999 pleaca in Ucraina pentru a face cercetari asupra biografiei bunicului sau, calatorie care ii inspira romanul de debut, Totul e iluminat (Everything is Illuminated, 2002), premiat cu Guardian First Book Prize, National Jewish Book Award si ecranizat in 2005, in regia lui Liev Schreiber, cu Elijah Wood in rolul principal. Al doilea roman al sau, Extrem de tare si incredibil de aproape (Extremely Loud and Incredibly Close, 2005; Humanitas Fiction, 2007, 2012), se bucura de acelasi succes, fiind ecranizat in 2011, in regia lui Stephen Daldry, cu Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock si Max von Sydow. Filmul a fost nominalizat la doua premii Oscar si a primit Premiul pentru regie la Festivalul International de Film de la Palm Springs. In 2009 Jonathan Safran Foer publica o noua carte, de non-fiction, Eating Animals, despre semnificatiile culturale ale mancarii si noul curent vegan. In 2010 ii apare volumul Tree of Codes, carte si obiect de arta totodata, realizat prin taierea si reimbinarea unor cuvinte din povestirea Strada Crocodililor (versiunea engleza) de Bruno Schulz. Romanul Iata-ma (Here I Am; Humanitas Fiction, 2017) vede lumina tiparului in 2016, devenind imediat bestseller New York Times. Romanele lui Jonathan Safran Foer sunt traduse in peste 35 de limbi.