Impotriva empatiei - Paul Bloom

9786064401410
Autor: Paul Bloom
Editura: Curtea Veche
Anul aparitiei: 2018
35%
in stoc
Pret vechi: 39.99 lei
25.99 lei
Discount: 14.00 lei (35%)
+

Descriere

Paul Bloom este un renumit cercetator in domeniul stiintelor cognitive. A publicat numeroase studii in care a incercat sa afle cum functioneaza moralitatea de la stadiul copilariei pana la maturitate. In aceasta carte, autorul demonstreaza ca empatia este o piedica in calea moralitatii. Pentru studiul de fata se bazeaza pe exemple istorice, pe exemple personale, pe studiile altor colegi psihologi, astfel incat reuseste sa construiasca o imagine complexa a felului in care empatia te poate influenta in mod negativ.
 
Empatia ne motiveaza sa fim mai buni. Empatia este resortul unei vieti altruiste. Empatia ne inspira sa daruim, sa ne punem in pielea celorlalti, sa le simtim suferinta. Stop! Ce ai zice daca ai afla ca, din contra, empatia nu face nimic din toate cele enumerate mai sus? Te intriga, intr-adevar, daca-ti spune cineva ca, nu, nu e bine sa empatizezi.
 
Totusi, Impotriva empatiei exact despre asta iti va vorbi – despre felul in care empatia este mai degraba ceva negativ. Da, poate ca vei fi tentat sa te opui, insa Paul Bloom iti va dovedi ca ipoteza pe care o propune cartea lui este cat se poate de valida. Iti va oferi argumente, dovezi si exemple care sa te ajute sa intelegi de ce e bine sa fii impotriva empatiei. De la scena politica la viata privata, de la razboaiele mondiale pana la relatia deficitara cu fratii, parintii sau copiii tai, vei vedea ca exista numeroase situatii in care, desi ai crezut ca empatia este cea care face lumea mai buna, dimpotriva, lucrurile stau invers.
 
Deschide cartea si ai rabdare, urmareste directia aratata de autor, accepta sa mergi impreuna cu el pe drumul pe care ti-l propune si vei intelege astfel de ce empatia nu este resortul unei lumi mai bune, asa cum poate ai crezut mereu.

Impotriva empatiei prezinta o reevaluare revigoranta, relevanta si, adesea, amuzanta a empatiei. - The New York Times
 
PAUL BLOOM s-a nascut la 24 decembrie 1963, intr-o familie canadiana cu origini evreiesti. A absolvit magna cum laude psihologia, la McGill University, apoi a devenit doctor in psihologie cognitiva, dupa cursurile urmate la Massachusetts Institute of Technology. Este casatorit cu Karen Wynn, si ea cercetator in domeniul psihologiei, si au impreuna doi fii.
 
Intre 1990 si 1999, Paul Bloom a predat psihologia la Universitatea din Arizona, iar din 1999 este profesor de psihologie si stiinte cognitive la Yale University. Cercetarile sale exploreaza modul in care copiii si adultii inteleg lumea fizica si sociala, punand accent mai ales pe limbaj, moralitate, religie, fictiune si arta.
 
In 2002, Societatea de Filozofie si Psihologie din SUA i-a oferit autorului prestigiosul Premiu Shanton, pentru merite deosebite in cercetari interdisciplinare, in domeniile filozofiei si psihologiei. Au urmat, in 2004, Premiul Lex Hixon, pentru predarea excelenta la Yale a stiintelor cognitive, iar in 2017, Premiul Klaus J. Jacobs Research, pentru cercetarile asupra modului in care copiii isi dezvolta sentimentul de moralitate.