Descriere
De ce exista guverne? Cum functioneaza acestea? Avem nevoie de partide politice? Dincolo de momentul alegerilor, pot cetatenii sa influenteze deciziile liderilor lor? Sint doar citeva dintre intrebarile esentiale la care aceasta introducere in materia clasica a stiintei politice ofera raspunsuri. Cele mai importante instrumente analitice necesare pentru a explica functionarea regimurilor politice, ca si principalele teme ce permit o mai buna intelegere a societatilor contemporane sint discutate pe baza referirilor la textele fundamentale ale stiintei politice. Construit in jurul unor concepte-cheie des uzitate, dar ale caror intelesuri ramin insuficient cunoscute publicului larg, volumul e un excelent instrument de lucru atit pentru studentii in stiinte politice, cit si pentru jurnalisti si toti cei interesati de viata politica in general.
Din cuprins:
Politica - Stiinta politica - Regimul - Statul - Partidele - Votul - Democratiile - Guvernarea - Participarea - Culturile politice - Grupurile de interes - Tranzitia.
Cristian Preda este profesor de stiinte politice la Universitatea din Bucuresti, unde preda din 1992. Este autorul mai multor volume despre evolutia gindirii politice romanesti: Modernitatea politica si romanismul (1998); Occidentul nostru (1999); Staulul si sirena. Dilemele unui marxist roman (2002); Contributii la istoria intelectuala a politicii romanesti (2003). A scris, de asemenea, despre istoria liberalismului: Le libéralisme du désespoir. Tradition libérale et critique du totalitarisme dans les années 1938-1960 (2000); Liberalismul (2003); Mic dictionar de gindire politica liberala (2004). A publicat mai multe studii despre sisteme electorale si politica romaneasca: Tranzitie, liberalism si natiune (2001); Romania postcomunista si Romania interbelica (2002); Partide si alegeri in Romania postcomunista (2005); Regimul, partidele si sistemul politic din Romania (in colab., 2008). La Editura Polirom i-au aparut doua carti: Introducere in stiinta politica (2010, 2013) si Rumanii fericiti. Vot si putere de la 1831 pina in prezent (2011).