Descriere
In lumea intreaga, cititorii de toate varstele si de toate tipurile au vazut in prof. Gombrich un adevarat maestru care imbina cunoasterea si intelepciunea cu talentul unic de a-si exprima deschis dragostea profunda pentru operele de arta pe care le descrie.
Istoria artei isi datoreaza popularitatea caracterului direct si simplu al scrierii, precum si priceperii autorului de a expune o naratiune clara. Scopul sau este acela de „a aduce o oarecare ordine, o anumita claritate in multimea de nume proprii, date si stiluri care complica putin lucrarile mai specializate". Datorita cunostintelor despre psihologia artelor vizuale, Gombrich ne face sa vedem istoria artei ca pe o „inlantuire neintrerupta de traditii inca vii, care leaga arta epocii noastre de aceea din vremea piramidelor."
„Aproape la fel de cunoscuta ca Mona Lisa, Istoria artei a lui Sir Ernst Gombrich imbina utilul cu placutul.” Pierre Rosenberg, director al Muzeului Luvru, Paris (1995)
„Este cel mai bine vanduta carte despre istoria artei; si nu e de mirare: este pe intelesul tuturor, lucida, o autoritate in materie, impresionand prin entuziasmul autorului." Sir Hugh Casson, Presedinte al Royal Academy (1976-1984)
„O carte care, fiind citita de atata lume, ar putea influenta mentalitatea unei generatii. Gombrich scrie intr-o maniera sfatoasa si apropiata. Poate limpezi in cateva cuvinte intreaga atmosfera a unei perioade." The Times Literary Supplement (recenzie la prima editie, 27 ianuarie 1950)
„Ii sunt extrem de recunoscator lui Ernst Gombrich. Am citit Istoria artei pe vremea cand eram elev cu o mare curiozitate si un interes crescand. Mi-a insuflat ideea rolului central al artei in experienta umana. Combinand cunostintele vaste cu aprecierile personale, m-a incurajat sa vad mai multe picturi si sculpturi cu putinta. Am recitit cartea de curand si este la fel de impresionanta." Antony Gormley, sculptor (1994)
„A fost prima istorie a artei pe care am citit-o ca student la Arte. A fost o revelatie si n-am putut s-o las din mana. Mi-a deschis usa catre unele dintre cele mai marete realizari ale spiritului uman. Scrisa cu dragoste si eruditie, cu limpezime si profunzime, este o lucrare fundamentala pentru aprecierea artei." Bridget Riley, artist (1995)
„Ca orice istoric de arta din generatia mea, felul meu de a gandi pictura a fost in mare masura modelat de Ernst Gombrich. Aveam 15 ani cand am citit Istoria artei si, la fel ca milioane de oameni dupa aceea, am simtit ca mi s-a oferit harta unei tari vaste si, odata cu ea, increderea de a explora mai multe, fara teama de a ma simti coplesit." Neil MacGregor, director al National Gallery, Londra (1995)