Descriere
Ian Tattersall este curator emerit in divizia de Antropologie a Muzeului american de istorie naturala, New York.
Rob DeSalle este curator de entomologie la Institutul Sackler pentru genomica comparativa, Muzeul american de istorie naturala, New York.
V I N U L I N S E A M N A A R T A ,
V I N U L I N S E A M N A R I T U A L,
V I N U L I N S E A M N A C U L T U R A,
V I N U L I N S E A M N A P A S I U N E.
V I N U L I N S E A M N A R I T U A L,
V I N U L I N S E A M N A C U L T U R A,
V I N U L I N S E A M N A P A S I U N E.
O fermecatoare enciclopedie cu planse color, o neasteptata istorie filtrata prin bobul de strugure, din cele mai insorite podgorii pana in cele mai elegante sticle de elixir.
Fascinatie si magie, imaginatie si cunoastere de milenii, antropologie, arheologie, istorie clasica si, mai presus de toate, arta in stare lichida.
Fascinatie si magie, imaginatie si cunoastere de milenii, antropologie, arheologie, istorie clasica si, mai presus de toate, arta in stare lichida.
„Tattersall si DeSalle ne-au oferit o carte originala, profunda, dar accesibila, care-i va incita in egala masura pe iubitorii vinului si pe profesionisti, oferind neasteptate puncte de vedere asupra subiectului… O contributie insemnata la literatura genului.“ - PASCALINE LEPELTIER, maestru somelier, Rouge Tomate Chelsea
„Ian Tattersall si Rob DeSalle au scris una dintre cele mai fascinante carti despre vin. Savanti-povestitori desavarsiti, ei ne poarta in «universuri» ale vinului care au fost rareori explorate. Mi-a placut teribil s-o citesc!“ - KAREN MACNEIL, The Wine Bible
De pe drumul care serpuieste spre nord, printre podgorii, de la Chagny spre Beaune, cu greu se poate observa coama scunda si acoperita cu vita-de-vie de la orizont. Cunoscuta ca Mont Rachaz, de cand a fost prima data consemnata ca podgorie, in 1252, colina reprezinta o trasatura absolut banala a peisajului din Burgundia. Dar vinurile! Stratul subtire de calcar amestecat cu argila calcaroasa care acopera versantii a produs cel mai spectaculos terroir cultivat cu vita de oriunde din lume. Cu ani in urma, cand simplii muritori isi puteau inca permite astfel de gesturi, desi cu totul ocazional, am cheltuit, cu vinovatie, o suma impresionanta pe o sticla produsa de podgoria Montrachet. Incercam si acum, zadarnic, sa regasim magia clipei in care am gustat vinul acela.
Care vin se adreseaza mai bine simturilor decat sampania? Sampania scanteiaza in cupa, iti suiera usor la ureche si are o aroma care variaza de la nuci la pere coapte si paine proaspat prajita si iti explodeaza in cerul gurii cu o efervescenta delicata. O sampanie excelenta incita limba printr-o cascada de senzatii, inainte de a se destrama cu o lentoare ce dainuie. Sampania trezeste toate simturile care pot fi trezite si de un vin. In toata lumea se produc multe vinuri spumante, nu in ultimul rand in Italia si California, dar, la rastimpuri, nimic nu seamana cu revenirea la o sticla excelenta de Champagne.