Jurnal 1934-1944. Editat si comentat de Jurgen Matthaus si Frank Bajohr - Alfred Rosenberg

9786064400093
Autor: Alfred Rosenberg
Editura: Curtea Veche
Anul aparitiei: 2017
35%
in stoc
Pret vechi: 55.00 lei
35.75 lei
Discount: 19.25 lei (35%)
+

Descriere

Jurnal 1934-1944. Editat si comentat de Jurgen Matthaus si Frank Bajohr - Alfred Rosenberg 
 
Dr. Jurgen Matthaus, nascut in 1959, este director al Departamentului de cercetare de la Jack, Joseph and Morton Mandel Center for Advanced Holocaust Studies din cadrul United States Holocaust Memorial Museum din Washington, DC. Intre 2011 si 2014 i-a aparut cartea Dokumente der Einsatzgruppen in der Sowjetunion (Documente ale Einsatzgruppen in Uniunea Sovietica), in trei volume (coeditata cu Klaus-Michael Mallmann, Martin Cuppers si Andrej Angrick).

Dr. Frank Bajohr, nascut in 1961, este director stiintific al Centrului pentru Studierea Holocaustului din cadrul Institutului pentru Istorie Contemporana din Munchen. Pana in 2013, a fost colaborator stiintific al Centrului de Cercetare a Istoriei Recente din Hamburg si a lucrat ca bursier, printre altele, la memorialul Yad Vashem din Ierusalim si la US Holocaust Memorial Museum din Washington. La editura Fischer i-au aparut, printre altele, Parvenus und Profiteure. Korruption in der NS-Zeit, 2001 (Parveniti si profitori. Coruptia in perioada nazista) si „Unser Hotel ist judenfrei“. Bader Antisemitismus im 19.
 
und 20. Jahrhundert, 2003 („Hotelul nostru n-are evrei“. Antisemitismul balnear in secolele XIX–XX).

In 2015, la 70 de ani de la terminarea celei de a doua conflagratii mondiale, Jurnalul (1934–1944) lui Alfred Rosenberg, ideologul de frunte al national-socialismului, a vazut, pentru prima oara lumina tiparului, simultan in trei limbi de larga circulatie: germana, engleza si franceza. Astazi, dupa numai doi ani, Jurnalul este oferit specialistilor si publicului larg din Romania. Inca de la inceput, Alfred Rosenberg a fost unul dintre cei mai longevivi lideri ai national-socialismului si o persoana foarte apropiata de Hitler. A ramas fidel partidului nazist si crezului sau politic pana la sfarsit. Din jurnal reiese ca Rosenberg a fost un pion important in relatia dintre Hitler si Romania. Dar informatiile lui nu erau intotdeauna suficient de pertinente, de reale, de sigure. Daca Germania nazista a pierdut revansa cu istoria, si nu avea cum sa nu o piarda, Alfred Rosenberg, cel putin in relatia cu Romania, desi a crezut ca face politica de mare anvergura, s-a aflat la momentul potrivit in locul… nepotrivit! 
Alexandru Florian

Alfred Rosenberg, un nazist convins, a fost si ideologul-sef al NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei). Ca atare, a propagat ideologia nazista atat in scrierile, cat si in discursurile sale. Cartea sa, Der Mythus des 20. Jahrhunderts, a fost una dintre cele mai vandute publicatii antisemite din timpul celui de-al Treilea Reich.

Rosenberg a preluat, in 1933, conducerea Biroului de Politica Externa al NSDAP. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, „Grupul de Actiune Reichsleiter Rosenberg“ a devenit cea mai redutabila institutie de jefuire a bunurilor culturale din intreaga Europa.

Numit in 1941 ministru pentru Teritoriile Ocupate din Est, Rosenberg a fost implicat in mod activ in initierea Holocaustului si jefuirea Europei de Est. Mult timp dupa 1945, rolul sau in sistemul de putere nazist a fost subes-timat. Abia dupa 2013, notele sale de jurnal, gasite si publicate integral, arata cat de important a fost rolul pe care l-a jucat in politica celui de-al Treilea Reich.