Descriere
Traducere si note de Florica Sincu
In 2016, in SUA: bestseller New York Times, Los Angeles Times, USA Today, Chicago Tribune, O: The Oprah Magazine, People Magazine, Harper's Bazaar; inclus in Entertainment Weekly’s Must List si Library Reads Top Ten Pick.
Admirabil scris, romanul Lebedele de pe Fifth Avenue, inspirat din fapte reale, ofera o plimbare fictionala intr-o lume apusa, inalta societate newyorkeza a primelor decenii de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, avandu-i in prim-plan pe scriitorul Truman Capote, cu farmecul, duplicitatea, narcisismul si vulnerabilitatea lui, alaturi de muzele sale, dintre care se detaseaza Babe Paley, cu tragica ei splendoare.
„O intreaga epoca si aspectele ei sordide prind viata in aceasta bijuterie de roman.“ (O: The Oprah Magazine)
„Ciudata si fascinanta relatie dintre Truman Capote si „lebedele“ sale — Babe, Slim, Gloria si celelalte stele ale perioadei ilustrand ca o radiografie lumea lor — este transfigurata si infatisata cu maiestrie in acest roman, in care fiecare personaj are un comportament detestabil, desi nu lipsit de amuzament. Meritul lui Melanie Benjamin consta in faptul ca reuseste sa starneasca empatia cititorilor atat pentru aceste femei care detin putere, gratie si frumusete, cat si pentru Truman Capote.“ (Sara Gruen, autoarea romanelor Apa pentru elefanti si La marginea apei)
„Cei care apreciaza splendorile vechiului New York vor savura acest prilej de a retrai viata celor bogati si faimosi (chiar si pasiunile lor vestimentare!). Melanie Benjamin ne ofera portrete convingatoare ale unor personalitati reale, intr-o naratiune imbibata de rumori ale vremii, cuceritoare si totodata de o mare profunzime emotionala.“ (Library Journal)
„Lectura Lebedelor de pe Fifth Avenue este asemenea unei participari la o petrecere unde se serveste sampanie si, pe tava, secretele somptuoase ale elitei newyorkeze, fara sa fie nimic de platit. Eleganta „lebedelor“ nu e intrecuta decat de eleganta scrisului lui Melanie Benjamin, captivant prin simplitate si rafinament.“ (Vanessa Diffenbaugh, autoarea romanului Limbajul florilor)
Nascuta pe 24 noiembrie 1962 la Indianapolis, MELANIE BENJAMIN a studiat la Indiana University at Indianapolis. In 1988 s-a casatorit cu Dennis Hauser, au impreuna doi copii si locuiesc la Chicago. Cu numele Melanie Hauser a publicat povestiri in In Posse Review si The Adirondack Review, una castigand in 2001 un concurs de proza scurta al Radioului Public din Chicago, si doua romane. Cu pseudonimul Melanie Benjamin a semnat mai multe romane istorice. Al treilea roman al sau, Alice I Have Been, aparut in 2010, a fost bestseller national. In 2011, a publicat romanul The Autobiography of Mrs. Tom Thumb, iar in 2013, The Aviator’s Wife, bestseller international aflat in curs de ecranizare. Lebedele de pe Fifth Avenue (The Swans of Fifth Avenue; Humanitas Fiction, 2018) a aparut in 2016, fiind, asemenea romanului anterior, bestseller New York Times si USA Today. Cel mai recent roman al lui Melanie Benjamin, din ianuarie 2018, The Girls in the Picture, aduce in prim-plan prietenia dintre doua femei legendare ale Hollywoodului timpuriu: scenarista Frances Marion si actrita Mary Pickford.