Managementul ecosistemelor forestiere cu plop tremurator si mesteacan. Oportunitati de valorizare - Iulian Alexandru Bratu

9786062812041
Autor: Iulian Alexandru Bratu
Editura: Universitara
Anul aparitiei: 2020
15%
in stoc
Pret vechi: 30.00 lei
25.50 lei
Discount: 4.50 lei (15%)
+

Descriere

Printre indatoririle de baza ale silvicultorilor in raport cu ecosistemele forestiere se numara satisfacerea exigentelor ecologice, sociale si economice, strict in aceasta ordine, ale tuturor actorilor interesati.
Experienta acumulata in managementul fondului forestier al comunei Rasinari, din postura de responsabil fond forestier la ocolul silvic cu acelasi nume, mi-a oferit sansa studierii oportunitatii valorificarii potentialului statiunii forestiere chiar si in cazul unor specii mai putin valorizate, frecvent neglijate de catre silvicultori. De regula, specialistii silvici se apleaca asupra promovarii speciilor de baza, conducand arboretele inspre acele structure optime, valoroase, care confera stabilitate ecologica, iar din punct de vedere al utilizarii industriale a lemnului rezultat, experienta acestora, de cele mai multe ori, se opreste la produse aflate intr-un stadiu incipient de prelucrare.

Lucrarea de fata abordeaza tema utilizarii superioare a statiunii forestiere prin prisma prelucrarii industriale a lemnului din speciile de plop tremurator si mesteacan, considerate specii invazive, aflate in concurenta pentru resurse cu speciile de baza, cercetand posibilitatea prelucrarii in furnire tehnice. Ulterior stabilirii parametrilor pentru obtinerea furnirelor prin derulare centrica, lucrarea se apleaca asupra masurilor silviculturale necesare in vederea imbunatatirii calitative a lemnului speciilor studiate.
Lucrarea se doreste a fi un imbold, un stimul pentru cei care au nobila misiune de a se ingriji de padure, de a modela ecosistemele forestiere.

Atentia silvicultorilor, in perspectiva bioeconomiei circulare, se va indrepta spre un management activ sustenabil al ecosistemelor forestiere. Preluarea in fond forestier a suprafetelor degradate, folosirea plopului si, cu precadere, a mesteacanului, ca specii de prima impadurire, conducerea arboretelor si adoptarea lucrarilor de ingrijire, se vor constitui in masuri proactive de silvicultura durabila.

Gandurile de multumire si recunostinta se indreapta spre dascalii care mi-au calauzit pasii, m-au indrumat si povatuit, fara a-i uita pe acei cercetatori care mi-au fost alaturi. Multumiri adresez familiei pentru rabdare si sprijin. Tuturor le multumesc si le sunt recunoscator.

Autorul