Descriere
Cuprins:
Activism - Afiliere - Afirmare de sine prin exprimarea sentimentelor - Anularea retroactiva - Ascetismul adolescentului - Clivaj - (De)negare - Formatiune reactionala - Identificare cu agresorul - Intelectualizare - Introiectie - Proiectie - Refulare - Regresie - Sublimare - Transformare in contrariu - Umorul
Traducere de Andrei-Paul Corescu.
A treia editie, revazuta si adaugita, a volumului Mecanismele de aparare, care abordeaza unul dintre conceptele-cheie ale psihanalizei, psihologiei clinice, psihopatologiei si psihiatriei, ia in calcul numeroasele studii si cercetari nou-aparute de la data primei publicari. La peste un secol de la descoperirea lor, mecanismele de aparare continua sa suscite intrebari din partea clinicienilor si se dovedesc a fi indispensabile in intelegerea functionarii psihice normale si patologice. In prima parte a lucrarii se analizeaza definitiile notiunii (asa cum a fost ea utilizata de Freud), precum si terminologiile adiacente folosite, realizindu-se un bilant al cercetarilor actuale cu privire la aparitia, evolutia, evaluarea si utilizarea acestor mecanisme defensive, in special in psihoterapie. A doua parte prezinta 29 de mecanisme de aparare, ilustrate cu numeroase exemple.
Serban Ionescu, psihiatru si psiholog, este profesor de psihopatologie la Universitatea Paris VIII (Vincennes-Saint-Denis), director al Institut d’enseignement a distance si al Centre de recherches „Traumatisme, Resilience, Psychotherapies” din cadrul aceleiasi universitati, profesor emerit al Universitatii Trois-Rivieres (Quebec) si membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale din Romania. Cercetarile sale in domeniul deficientei mintale, al dezinstitutionalizarii, al implicatiilor psihologice in bolile fizice si al psihopatologiei s-au concretizat in numeroase lucrari, dintre care amintim: La Deficience intellectuelle (2 vol., 1993 si 1995), Psychopathologie de la vie universitaire (1995), Psychopathologies et societe: Traumatismes, evenements et situations de vie (coord. impreuna cu Colette Jourdan-Ionescu, 2006), Psychopathologie de l’adulte (2006). De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut: Paisprezece abordari in psihopatologie (1998, 2006) si Mecanismele de aparare. Teorie si aspecte clinice (in colaborare, 2002, 2007).
Marie-Madeleine Jacquet, psiholog clinician, a fost profesor si cercetator in cadrul Universitatii din Nanterre.
Claude Lhote, doctor in psihologie, a lucrat la Institutul de Psihologie de la Universitatea René Descartes – Paris-V.