Minunata lume noua - Aldous Huxley

9789734660704
Autor: Aldous Huxley
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2016
in stoc
44.95 lei
+

Descriere

Romanul Minunata lume noua a inspirat in 1998 o cunoscuta ecranizare SF, avindu-i in distributie pe Peter Gallagher, Leonard Nimoy si Tim Guinee.
 
Minunata lume noua porneste de la ideea unei societati distopice care, pentru a-si controla cetatenii, recurge la orice subterfugiu: de la transformarea rasei umane si manipularea ei genetica pina la mascarea minciunii in adevar absolut. Rezultatul este o combinatie de realitati totalitare si scene din cel mai pur SF, in care cartile sint arse si singura cultura acceptata se naste din preceptele unui conducator megaloman, in care aparitia unei editii din Operele complete ale lui Shakespeare poate duce la rasturnarea unui regim absurd, in care oamenii sint conceputi in imense incubatoare, iar cei neatinsi inca de morbul acestei„civilizatii” sint izolati in rezervatii.
 
„E o experienta infioratoare sa descoperi cit de multe dintre predictiile satirice ale lui Huxley au devenit realitate intr-o perioada atit de scurta.” (The New York Times Book Review)
 
„In contextul anului 1948, romanul 1984 parea teribil de convingator. Dar, la urma urmei, tiranii sint si ei muritori, iar vremurile se mai schimba. Evenimentele recente din Rusia si noile cuceriri ale stiintei si tehnologiei i-au rapit cartii lui Orwell o parte din verosimilul ei infiorator. Un razboi nuclear ar reduce fara indoiala prorocirile tuturor la o simpla gluma. Dar, presupunind, pentru moment, ca Marile Puteri si-ar infrina intr-un fel sau altul dorinta de a ne distruge, putem spune ca acum Minunata lume noua pare a avea mai multe sanse de a deveni realitate decit 1984.” (Aldous Huxley, 1958)
 
Traducere din limba engleza si note de Suzana si Andrei Bantas
 
Aldous Huxley (1894-1963) s-a nascut in orasul englez Godalming, comitatul Surrey, intr-o familie cu indelungata traditie intelectuala. In 1908 si-a inceput studiile la Eton College, iar dupa o intrerupere de doi ani le-a continuat la Balliol College din Oxford. In 1916 a publicat prima sa carte, volumul de versuri Roata in flacari (The Burning Wheel). Patru ani mai tirziu, in 1920, i-a aparut un volum de povestiri, Limbo, urmat – la doar un an – de primul sau roman, Crome Yellow (Galben de Crome). Brave New World (Minunata lume noua), unul dintre romanele de referinta ale secolului trecut, a fost publicat in 1932. In 1937 Huxley s-a mutat in Statele Unite impreuna cu sotia sa, Maria, si fiul lor, Matthew. A locuit pina la sfirsitul vietii in sudul Californiei si in New Mexico, s-a apropiat de filosofia orientala si a scris o vreme scenarii de film. Tot aici a inceput sa experimenteze drogurile psihedelice, relatindu-si ulterior trairile in faimosul eseu The Doors of Perception (Portile perceptiei) din 1954. A publicat de-a lungul vietii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri si poezii, scenarii de film si biografii, carti de filosofie, jurnale de calatorie si carti pentru copii, fiind considerat unul dintre cei mai reprezentativi si mai influenti scriitori ai secolului XX. In 1959 a fost distins cu Premiul pentru Excelenta al Academiei Americane de Arte si Litere.