Mircea Eliade. Intalnirea cu sacrul - Cristian Badilita

9789736458385
Autor: Cristian Badilita
Editura: Vremea
Anul aparitiei: 2017
15%
in stoc
Pret vechi: 25.00 lei
21.25 lei
Discount: 3.75 lei (15%)
+

Descriere

Mircea Eliade. Intalnirea cu sacrul reia, intre copertele unei singure carti, buna parte din materia celor doua volume pe care le-am ingrijit in anii 1996 si 1997, anume: Intalnirea cu sacrul. Interviuri cu si despre Mircea Eliade (Editura Axa, Botosani, ulterior republicat la Editura Echinox, Cluj); Eliadiana (Editura Polirom, Iasi). Am incercat sa compun, aici, un scenariu cat mai fluent si mai echilibrat, deschis publicului larg, dar atent la exigentele specialistilor. Intalnirea cu sacrul se doreste un volum „de initiere” in ambele sensuri ale expresiei: el prezinta, intr-un limbaj accesibil, ideile-forta din opera lui Eliade, dar in acelasi timp isi propune sa produca un declic, o „iluminare”, o transformare launtrica a cititorului printr-o hermeneutica „empatica”.
 
Prima sectiune contine cinci interviuri cu Mircea Eliade realizate in anii 1970-1980. Traducerile imi apartin, cu exceptia celui din engleza, pe care l-am revizuit partial. In partea a doua am adunat patru convorbiri despre biografia si opera profesorului de la Chicago, pe care le-am purtat, in 1996, cu Paul Barbaneagra, realizatorul filmului Mircea Eliade et la redécouverte du sacré (1987); cu Natale Spineto, istoric italian al religiilor, autorul monografiei Eliade, storico delle religioni (2006); cu Juan Martín Velasco, teolog catolic spaniol, autorul unei Introduceri in fenomenologia religiei; iar, in 2001, cu Alexandru Paleologu, martor implicat al vietii culturale interbelice din Romania. Convorbirea cu Al. Paleologu a fost realizata efectiv de Toader Paleologu pe baza unui set de intrebari sugerate de mine, dar pe care Toader le-a imbogatit exponential. In fine, sectiunea a treia reia un dosar publicat, in 1986, de revista Limite, aparuta la Paris sub ingrijirea lui Virgil Ierunca. Numarul dublu 48-49 contine texte in memoriam Mircea Eliade, scrise de mai multi exilati romani, intre care Emil Cioran, Eugen Ionescu, Vintila Horia, Neagu Djuvara s. a. m. d.

Pentru publicarea interviurilor cu Eliade in versiune romana autorii au primit, in 1996, acceptul din partea doamnei Christinel Eliade, iar pentru preluarea textelor din revista Limite, pe al domnului Virgil Ierunca.
De asemenea, editia de fata ofera un grupaj inedit de fotografii, provenit din Fondul „Paul si Rosie Barbaneagra”. Fotografiile au ajuns in posesia domnului Basarab Nicolescu, acesta, la randul sau, donandu-le Bibliotecii exilului din cadrul Bibliotecii judetene „Alexandru si Aristia Aman” Craiova.
Prin bunavointa directorului acestei biblioteci, domnul Lucian Dindirica, le putem prezenta aici, pentru prima data, cititorilor romani. Multe dintre ele au fost realizate in fastuosul apartament al cuplului Barbaneagra din Paris, unde, incepand din 1975 si pana in 1985, se organiza o serata in onoarea lui Mircea Eliade (inaintea intoarcerii acestuia la Chicago), la care erau invitati prietenii sai romani si straini.
Nu in ultimul rand, volumul de fata se doreste un omagiu adus celui mai harismatic si celebru carturar roman al secolului XX cu prilejul implinirii a o suta zece ani de la nasterea sa.
*
Structura volumului, realizarea interviurilor despre Eliade (cu precizarea de mai sus), precum si majoritatea traducerilor imi apartin (am semnalat exceptia). Paul Barbaneagra mi-a pus la dispozitie cateva interviuri precum si fotografiile cu Eliade, mi-a acordat el insusi un lung si foarte original interviu, prin urmare am considerat normal sa trec si numele sau pe coperta volumului.
Cristian Badilita
Livada, 21 iunie 2017