Moartea lui O-Tsuya - Junichiro Tanizaki

9789734663767
Autor: Junichiro Tanizaki
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2017
15%
in stoc
Pret vechi: 24.95 lei
21.21 lei
Discount: 3.74 lei (15%)
+

Descriere

Traducere din limba japoneza si note de Magdalena Ciubancan
Un roman despre patima, erotism si autodistrugere
 
 O-Tsuya, singura fiica a proprietarului pravaliei Suruga-ya, fuge intr-o noapte de iarna cu ucenicul Shinsuke. Ii ajuta Seiji, un proprietar de vase de agrement, client al parintilor lui O-Tsuya. Drumul pe care au luat-o cei doi este fara intoarcere: Shinsuke, uitind de onestitatea care l-a ridicat intotdeauna in ochii celorlalti, se descopera ucigas, un indragostit patimas, un barbat care aduna faradelege dupa faradelege in drumul spre distrugere. O-Tsuya, pe de alta parte, o femeie ce se bucura de o viata neincatusata, lasa in urma dragostea pentru iubitul ei si alege un drum al placerilor, care ar fi trebuit sa fie cel al cautarii fericirii, dar... 
 
„In impresionanta cladire numita literatura, as face zidurile cit mai intunecate, as impinge inapoi in umbra lucrurile care-si arata prea limpede forma, as indeparta decorul inutil. Nu am pretentia ca acest lucru sa fie facut peste tot, dar poate ca meritam macar un loc in care sa putem stinge luminile si sa vedem cum e fara ele.” (Junichiro Tanizaki)
„Tanizaki apartine unei specii foarte rare de scriitori. El abordeaza anumite experiente din romanele sale cind cu delicatete, cind cu precizia brutala a unei feline.” (Kirkus Reviews)
„Proza lui Tanizaki este la fel de racoritoare si de minunata precum o dimineata de iarna.” (Publishers Weekly)

Junichiro Tanizaki (1886-1965) a fost unul dintre cei mai populari scriitori ai literaturii japoneze. Obsesiile erotice distructive, un univers sexual adesea socant, dar si modul in care schimbarile rapide din sinul societatii japoneze in secolul XX afecteaza viata de familie se regasesc in multe dintre cartile sale: Moartea lui O-Tsuya (1915), Naomi (1924), Labirintul destinului (1928-1930), Istoria secreta a Seniorului Musashi (1935), O pisica, un barbat si doua femei (1936), Surorile Makioka (1943-1948), Cheia (1956), Jurnalul unui batrin nebun (1961; Polirom, 2016) etc. Majoritatea romanelor sale au fost adaptate pentru cinematografie, iar in 1964 numele lui Junichiro Tanizaki s-a aflat pe lista scurta a Premiului Nobel.