Descriere
Dandy sau Don Juan nu-s sintagme inventate pe malul Dambovitei! Dar eleganta, rafinamentul si preocuparea obsesiva pentru aparente au existat dintotdeauna in Bucurestii Vechi, chiar daca au fost circumscrise unui fel de-a fi balcanic oriental inainte de a fi fost colonizati spiritual de Paris, Londra, Viena sau Berlin.
Mergand mai mult sau mai putin piezis pe urmele lui Ienachita Vacarescu si ale altor ilustri inaintasi, In perioada interbelica, unul dintre marii cuceritori bucuresteni a fost filosoful si perversul afacerist nemarturisit Nae Ionescu.
Una dintre „victimele”! sale de seama a fost Maruca Cantacuzino, care, dupa ce a fost parasita de „trairistul” Nae, a facut o teribila criza existentiala. Maruca, dependenta toata viata de practici oculte, a avut mai multe tentative de sinucidere si, dupa ce fost abandonata de amantul ei pe care l-a iubit cel mai patimas, mentorul generatiei Eliade-Cioran-Noica, s-a automutilat, turnandu-si acid sulfuric („vitriol”) pe fata… Nu acesta era, insa motivul pentru care Patriarhul Miron Cristea a cerut ca Nae Ionescu sa fie pictat in chip de Diavol intr-o fresca de la Biserica Mitropolitana!
‒ Tortionarul metafizic al elitei feminine bucurestene interbelice
‒ Alte unghiuri de abordare a biografiei sentimentale a unui seducator plictisit
‒ Unica dar nefericita sotie, „un caine credincios, intelegator, caruia i se pot spune anumite lucruri, dar un caine”
‒ Trairile fondatorului trairismului
‒ Implicarea lui Nae Ionescu in doctrina si filosofia Miscarii Legionare
‒ Noul Socrate sau mentorul generatiei Noica-Eliade-Cioran-Tutea-Sebastian
‒ O moarte ciudata, atat de asemanatoare unui asasinat politic
‒ A fi „bun roman” in interpretarea lui Nae Ionescu
DESTINE CONTROVERSATE (35 VOLUME)
Marile personalitati ale societatii si culturii romanesti, din ultima suta de ani venind pana spre contemporaneitate, au avut biografii si cariere care ascund inca multe secrete, dintre care unele pot deranja opinia publica pudibonda. Insa, cu totii, cei care au tinut capul de afis al vietii publice au trait fiecare clipa intens, patimas chiar! De aici si incadrarea lor in categoria marilor romani cu... DESTINE CONTROVERSATE!
Dar, chiar daca unele detalii pot parea socante si contrazic violent miturile, zdruncinand uneori din temelii soclurile statuilor ridicate in subconstientul colectiv, de ce ne-am (auto)cenzura in continuare, facandu-le, practic, o mare nedreptate acestor oameni cu adevarat fabulosi, pe care nu vom inceta sa-i iubim in continuare?