Napoleon III cel neiubit - Lucian Boia

9789735046026
Autor: Lucian Boia
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2014
5%
in stoc
Pret vechi: 30.83 lei
29.29 lei
Discount: 1.54 lei (5%)
+

Descriere

„Aceasta carte nu e o biografie. Intentia autorului este sa propuna o meditatie privind cariera unei personalitati care i-a dezbinat pe francezi si ii separa, inca, pe istorici. In centrul investigatiei se afla un proiect de o ambitie putin obisnuita. Napoleon III a vrut sa remodeleze Franta, Europa si lumea. 
Va trebui sa limpezim geneza unei viziuni politice si sociale foarte particulare, obiectivele urmarite si modul in care-au fost puse in opera, iar la sfarsit sa facem bilantul, plin de contraste, al implinirilor si esecurilor.
Fiecare individ, si cu atat mai mult un personaj istoric de mare anvergura, prezinta o multitudine de chipuri, compuse si recompuse in functie de perspectiva din care e privit. Napoleon III este o fiinta reala si in acelasi timp o creatie «colectiva» a scriitorilor, a istoricilor, a tuturor celor care s-au apropiat de el intr-un fel sau in altul. Preocuparea mea a fost sa gasesc un punct de echilibru intre atatea reprezentari divergente. Oricum, istoria nu detine adevaruri «absolute». In spatele oricarei reconstituiri se ascunde istoricul. Cu alte cuvinte, acest portret, pe care l-am dorit cat mai fidel, este si el, intr-un fel, propriul meu Napoleon III.“ (Lucian BOIA)

LUCIAN BOIA, nascut in Bucuresti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Opera sa, intinsa si variata, cuprinde numeroase titluri aparute in Romania si in Franta, precum si traduceri in engleza, germana si in alte limbi. Preocupat indeosebi de istoria ideilor si a imaginarului, s-a remarcat atat prin lucrari teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria intre adevar si fictiune) si la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cat si prin investigarea consecventa a unei largi game de mitologii (de la viata extraterestra si sfarsitul lumii pana la comunism, nationalism si democratie). A adus, de asemenea, noi interpretari privitoare la istoria Occidentului, a Frantei si a Germaniei. In 1997, lucrarea sa Istorie si mit in constiinta romaneasca a starnit senzatie si a ramas de atunci un punct de reper in redefinirea istoriei nationale.