Nulitatea actului juridic civil. Practica judiciara comentata - Stefan Andrei Popa, Bogdan George Zdrenghea

9786062709891
Autor: Bogdan George Zdrenghea, Stefan Andrei Popa
Editura: Hamangiu
Anul aparitiei: 2019
10%
in stoc
Pret vechi: 60.00 lei
54.00 lei
Discount: 6.00 lei (10%)
+

Descriere

Nulitatea reprezinta o institutie fundamentala a dreptului civil, avand ca scop sa asigure respectarea conditiilor necesare pentru incheierea valida a actelor juridice. Desi notiunea de nulitate este, in mod obisnuit si firesc, asociata mai ales ideii de desfiintare a unui raport juridic, prevaland in mentalul colectiv functia sa sanctionatorie, rolul sau determinant in circuitul juridic este dat si de functia sa preventiva. Astfel, institutia nulitatii vine tocmai in intampinarea nevoii oamenilor de stabilitate, de incredere in validitatea raporturilor juridice in care sunt atrasi.

Lucrarea Nulitatea actului juridic civil prezinta o imagine de ansamblu a practicii judiciare recente cu privire la problematica complexa a nulitatii actului juridic civil. Data fiind vastitatea subiectului, fara a pretinde a avea un caracter exhaustiv, cartea Nulitatea actului juridic civil ofera celor interesati un reper asupra abordarii jurisprudentiale a unor aspecte frecvent invocate, precum si a unor aspecte mai rar abordate, dar nu mai putin importante si care ar putea ridica dificultati in clarificarea lor.

Cele 88 de spete selectate sunt grupate in noua capitole. Primele sase capitole reunesc, fiecare, spete ce privesc principalele cauze de nulitate (nerespectarea formei ad validitatem, lipsa consimtamantului, nevalabilitatea consimtamantului, lipsa discernamantului, nevalabilitatea cauzei actului juridic, frauda la lege), al saptelea capitol este destinat efectelor nulitatii, capitolul urmator prezinta aspecte practice variate privind nulitatea actului juridic civil (reunind ipoteze care nu se incadreaza in cazurile clasice de nulitate), iar ultimul capitol analizeaza aspecte procesuale derivate din problematica nulitatii actului juridic civil (calitate procesuala activa, interes, litisconsortiu obligatoriu, prescriptie, inadmisibilitate etc.).

Lucrarea Nulitatea actului juridic civil cuprinde solutii de data mai recenta ale instantelor de toate gradele de jurisdictie din Romania, solutii in general definitive, pronuntate mai ales sub imperiul actualului Cod civil, dar si unele hotarari judecatoresti prin care s-a facut aplicarea dispozitiilor Codului civil din 1864. Acestea din urma au fost selectate avand in vedere fie faptul ca rationamentul expus de instanta si-a pastrat validitatea si prin raportare la dispozitiile noului Cod civil, fie pentru a sublinia diferentele aduse de actuala reglementare si modalitatea in care acestea ar putea influenta solutia in momentul de fata.

Solutiile jurisprudentiale prezentate sunt urmate, in majoritatea cazurilor, de comentarii ale autorilor, prin care acestia au urmarit sa detalieze rationamentul instantei expus in spete sau sa infatiseze opinii contrare, sa faca referire la situatii juridice conexe, care ar putea ridica probleme de interpretare a legii, apreciate a fi relevante, realizand si trimiteri corespunzatoare la doctrina.

Cartea Nulitatea actului juridic civil, destinata in special practicienilor dreptului, poate fi utila, in egala masura, teoreticienilor, auditorilor de justitie, studentilor si masteranzilor de la facultatile de drept, comentariile ce insotesc spetele facilitand o mai buna intelegere a diferitelor aspecte analizate in legatura cu institutia nulitatii actului juridic civil.