Descriere
Traducere si note de Vali Florescu
Poveste de iarna de William Shakespeare reimaginata
Lansatã in 2015 la initiativa editurii britanice Hogarth si preluatã deja in 28 de tãri, aceastã serie propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de cãtre scriitori de faimã internationalã, care le reimagineazã pentru secolul XXI.
O paranteza in timp este o Poveste de iarna contemporana, scrisa cu verva care o caracterizeazã pe Jeanette Winterson. In locul lui Leontes, regele Siciliei, cititorul il va cunoaste pe Leo, magnatul londonez casatorit cu MiMi, o cantareata de origine franceza. Cand Xeno, prietenul acestuia din copilarie, se intoarce pe neasteptate, Leo crede ca exista o legatura amoroasa intre el si MiMi, suspiciune care merge pana la obsesie si autodistrugere. Perdita, fiica nerecunoscuta de Leo, in ciuda tuturor evidentelor, se va naste sub semnul acestei inchipuite tradari, iar drumul vietii ei va deschide o paranteza in timp, una pe care numai dragostea parinteasca o va mai putea inchide in chip fericit.
Nascuta in 1959, la Manchester, JEANETTE WINTERSON este crescuta de o familie de evanghelisti penticostali, in oraselul Accrington din Lancashire. La 15 ani, adolescenta, pe care parintii o destinasera unei cariere de misionariat in Africa, isi paraseste caminul. Pentru a-si putea continua studiile, lucreaza ca vanzatoare de inghetata, ingrijitoare intr-un ospiciu, asistenta a unui antreprenor de pompe funebre. Este admisa la Colegiul St Catherine din Oxford, unde absolva cursurile de literatura engleza. Stabilita la Londra, publica in 1985 prima carte, cu o pronuntata tenta autobiografica, Portocalele nu sunt singurele fructe (Oranges Are Not the Only Fruit; Humanitas Fiction, 2008), care ii aduce Whitbread First Novel Award. Romanul Pasiunea (The Passion; Humanitas, 2006) este distins in 1987 cu John Llewelyn Rhys Memorial Prize, iar Sexul ciresilor (Sexing the Cherry, 1989; Humanitas Fiction, 2009), cu E. M. Forster Award. Urmatoarele romane – printre care Scris pe trup (Written on the Body, 1992; Humanitas Fiction, 2008, 2017), The PowerBook (2000), Lighthousekeeping (2004), aflat in 2005 pe lista scurta la Commonwealth Writers’ Prize, Stone Gods (2007) si O paranteza in timp (The Gap of Time – Hogarth Shakespeare Project, 2015; Humanitas Fiction, 2016) – confirma extraordinara originalitate si forta literara ale autoarei. A mai scris nuvele, carti pentru copii si scenarii de film. In 2011 a publicat o carte de memorii, Why Be Happy When You Could Be Normal. In decembrie 2016 i-a aparut volumul Christmas Days: 12 Stories and 12 Feasts for 12 Days.