Descriere
Editie ingrijita, selectie, traducere din limba rusa si note de Sorina Balanescu
„Cel care nu doreste nimic, nu spera nimic si nu se teme de nimic nu poate fi artist.” (A. P. Cehov)
„Burghezia tine mult la asa‑numitele tipuri «pozitive» si la romanele cu finaluri fericite, intrucat ele ii alimenteaza ideea ca poti sa acumulezi capital si sa‑ti pastrezi neprihanirea, poti sa fii o fiara salbatica si totodata fericit.” (A. P. Cehov)
„Daca ne-am saturat de propriul nostru materialism, trebuie spus ca pana si cel mai neinsemnat scriitor rus are un respect innascut fata de spiritul uman. […] Profunzimea prozei rusesti, dar si sentimentul de disperare vin din faptul ca nu exista un raspuns definitiv, ca viata, daca este examinata cu onestitate, inseamna intrebare dupa intrebare si ca aceste interogatii deznadajduite trebuie lasate sa rasune iar si iar dupa ce povestirea sau romanul s-a incheiat. Poate ca scriitorii rusi au dreptate; fara indoiala, ei vad mai departe decat noi. Dar poate ca si noi vedem ceva ce lor le scapa: vocea protestatara din literatura noastra e vocea unei vechi civilizatii, care a sadit in noi instinctul de a ne bucura si de a lupta mai degraba decat de a suferi si de a intelege.” (Virginia Woolf)
„Ca artist, Cehov nici macar nu poate fi comparat cu scriitorii rusi de dinaintea lui – cu Turgheniev, cu Dostoievski sau cu mine. Cehov are propriul lui stil unic, ca al pictorilor impresionisti. Te uiti cum, parca la intamplare, picteaza cu culorile care-i sunt la indemana, iar acestea par sa nu aiba nici o legatura intre ele. Dar, daca te indepartezi putin si privesti, impresia e completa: ai in fata o imagine stralucitoare si irezistibila a naturii. Si inca un semn evident ca Cehov e un adevarat artist: il poti reciti de mai multe ori.” (Lev Tolstoi)
„Aceasta corespondenta este, inainte de toate, literatura de prima mana. Epistolaria nutreste opera de fictiune, dar o si concureaza, ca har al inventiei si constructiei poetice.” (Sorina Balanescu)