Descriere
Palatul Puricilor foloseste cu ingeniozitate structura narativa din O mie si una de nopti, ramificind naratiunea principala in nenumarate povesti, care mai de care mai amuzanta si mai uimitoare. Ceea ce leaga toate aceste intimplari este locul in care se petrec – Palatul Bomboana, o cladire de apartamente de pe strada Cabal, construita pe la jumatatea secolului XX de un cuplu de imigranti rusi. Altadata plin de farmec si cu personalitate, acum insa cazut in paragina, invadat de gunoaie si de paraziti de toate soiurile, Palatul Puricilor, asa cum a ajuns sa fie poreclit, este populat de personaje curioase, de la pitorestii coafori Celal si Cemal la obsedata de curatenie Tijen Igiena, familia Fiii-cei-iuti-din-fire, urmarita de blestemul nasurilor, sau frumoasa Amanta Trista. Palatul Puricilor este, de fapt, o metafora a Istanbulului, cu amestecul lui de vechi si nou, splendoare si mizerie si diversitatea lui culturala cuceritoare.
„Elif Shafak are talentul rar de a gasi scenele cele mai ascunse, mai tainice, ale Istanbulului, unde nenumarate ramasite ale culturii vechiului Imperiu Otoman rasar in arborele genealogic al oricarei familii turce.” (The New York Times Book Review)
„Palatul Puricilor este inceputul unei calatorii neobosite, uneori amuzante, alteori amestecind farsa cu pasiunea, in trecutul Turciei.” (The Independent)Elif Shafak este una dintre cele mai premiate romanciere contemporane si cele mai citite scriitoare din Turcia. De asemenea, este comentatoare politica si sustine discursuri publice inspirationale. Scrie in turca si in engleza, a publicat 15 carti, dintre care 10 romane, cele mai cunoscute fiind Bastarda Istanbulului si Cele patruzeci de legi ale iubirii. In Marea Britanie, cartile ii sint publicate de Penguin Books, iar drepturile sale internationale sint gestionate de Curtis Brown. Elif Shafak tine discursuri pentru TED Global, este membra a Weforum Global Agenda Council on Creative Economy din Davos si membra fondatoare a Consiliului European pentru Afaceri Externe si Relatii Internationale. In 2010 a primit de la guvernul francez distinctia l’Ordre des Arts et des Lettres. A publicat articole in reviste si ziare importante din lumea intreaga, printre care se numara Financial Times, The Guardian, The New York Times, The Wall Street Journal, Der Spiegel si la Repubblica. A predat la mai multe universitati din Turcia, Marea Britanie si SUA. Are o licenta in relatii internationale, un master in studii de gen si un doctorat in stiinte politice. Este cunoscuta ca aparatoare a drepturilor femeii, minoritatilor si comunitatii LGBT. Ca sustinatoare de discursuri, Elif Shafak este reprezentata de London Speaker Bureau, Chartwell Speakers si Penguin Speakers Bureau. Cartile sale s-au aflat pe lista mai multor premii prestigioase, printre care Orange Prize, MAN Asian Prize, Baileys Prize si IMPAC Dublin Award, si printre finaliste la Independent Foreign Fiction Prize si RSL Ondaatje Prize. Elif Shafak a fost membra in juriul Foreign Fiction Prize (2013), Sunday Times Short Story Award (2014, 2015), 10th Women of the Future Awards (2015), FT/Oppenheimer Funds Emerging Voices Awards (2015, 2016), Baileys Women’s Prize for Fiction (2016) si Man Booker International Prize (2017).