Palavrageala pe Nil - Naghib Mahfuz

9789734680849
Autor: Naghib Mahfuz
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2020
in stoc
22.95 lei
+

Descriere

editie de buzunar
 
Naghib Mahfuz este Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (1988).
 
Palavrageala pe Nil, roman publicat in 1966, descrie o lume marcata de schimbari dramatice pe scena politica egipteana, insa tonul sau este unul de poveste, uneori absurda, alteori profund serioasa, emotionanta, iar dilemele umane si artistice ale protagonistilor sint, dincolo de spatiu sau context, cele ale timpurilor moderne.
 
In Palavrageala pe Nil, un cerc de prieteni se string in fiecare seara pe un bac de pe Nil, pentru a fuma hasis si a discuta despre arta si absurdul existentei. Tihna petrecerilor e tulburata atunci cind o tinara ziarista vine sa studieze micul grup, cu o seriozitate ce le pune sub semnul intrebarii placerile si da nastere unei dispute inversunate pe tema sensului vietii, datoriei, moralitatii si dragostei. Mahfuz abordeaza o multitudine de stiluri in acest microroman, de la lirismul romantic la ironia acida, cu aluzii la Egiptul antic si istoria clasica, a caror grandoare pune in evidenta, prin contrast, sentimentul de dezradacinare si pierdere in derizoriu cu care se confrunta intelectualul sofisticat si cosmopolit egiptean al vremii.
 
„Sint educati, inteligenti si creativi; sint de asemenea prea fragili, alienati si nevrotici si, intr-adevar, purtarea lor e descrisa cel mai bine prin acest fatal cuvint – palavrageala. Produse de clasa mijlocie ale unei burghezii dislocate de regimul lui Gamal Nasser, personajele lui Mahfuz isi petrec serile in jurul unei narghilele, fumindu-si drogul halucinogen, flirtind fara vlaga, batindu-si joc de conventii si reflectind la inutilitatea de a face, de fapt, orice.” (The Boston Globe)
 
„Naghib Mahfuz are un stil hipnotic, plin de poezie si in acelasi timp caustic, condimentat cu aluzii ironice la adresa unei clase de mijloc aparte, cosmopolite, dintr-un Egipt modern, in puternic contrast cu grandoarea celui antic, incarcat cu semnificatii istorice.” (Publishers Weekly)
 
Traducere din limba araba si note de Nicolae Dobrisan
 
Naghib Mahfuz (1911-2006), unul dintre cei mai apreciati scriitori egipteni, s-a nascut in Cairo, intr-o familie musulmana din clasa de mijloc, si a primit o educatie religioasa foarte stricta. Dupa absolvirea liceului, in 1930 a fost admis la Universitatea din Cairo, unde a studiat filozofia. La incheierea studiilor, a lucrat o vreme in administratia universitatii, apoi a devenit functionar de stat in Ministerul Cultelor. A scris numeroase romane, povestiri si scenarii de film. Si a propus o serie vasta de romane care sa acopere intreaga istorie a Egiptului, insa schimbarile dramatice de pe scena politica egipteana l-au facut sa se concentreze asupra tematicii sociale, prezentata intr-un stil realist in Trilogia Cairoului (1956-1957), Baietii de pe strada noastra (1959) sau Palavrageala pe Nil (1966). In anii ’60-’70, a inceput sa experimenteze cu formule literare mai flexibile, in care realismul se imbina cu alegoria si simbolul, pentru a incarca fictiunea cu subtile accente satirice, in romane ca Miramar (1967), O mie si una de nopti si zile (1982) sau Akhenaton, cel ce salasluieste in adevar (1985). In 1988 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura. Din opera lui Naghib Mahfuz, la Editura Polirom au aparut romanele: O plimbare prin palat, Palatul dorintei si Strada Zaharului din Trilogia Cairoului, Baietii de pe strada noastra si Teba in razboi.