Descriere
Globalizarea pietelor financiare, fenomen caracteristic sfarsitului de secol XX, a condus la separarea economiei financiare de economia reala. Fenomenul de globalizare nu s-a produs brusc. Au fost necesare o serie de etape, care, succedandu-se, au condus la ceea ce numim astazi inovatii financiare si finante comportamentale. In timp, globalizarea mediului financiar a produs mutatii importante, activitatea pietei internationale fiind stimulata de combinatia dintre cei 3D (dezintermediere, dereglementare, deschidere), dezvoltarea tehnologica (accesul In timp real la informatii) si inovatia financiara. In urma acestei combinatii de factori s-a realizat trecerea de la un comportament retras al investitorilor fata de activele straine – comportament cauzat de inerentele riscuri de tara si riscuri valutare – la un comportament indreptat catre placerea fata de risc. De altfel, investitorii privati au inceput sa delege managementul portofoliilor lor catre institutiile financiare, prin intermediul participarii la schemele colective de investitii. Aceasta a ajutat la invingerea barierelor privind managementul riscului, iar controlul fondurilor a reprezentat scopul diversificarii beneficiilor.
Pietele financiarele se bucura de interes in lumea afacerilor In masura In care asigura un cadru organizat pentru realizarea tranzactiilor si un sistem de principii si norme care sa garanteze Incheierea si executarea contractelor In conditii de exactitate si corectitudine.
Lucrarea Piete financiare internationale este dedicata tuturor celor care doresc sa descopere lumea fascinanta a mediului financiar, in care se castiga bani adevarati, multi, insa cu o singura exceptie, sa nu pierzi totul in cateva secunde.
Autorul