Descriere
Centenarul Marii Uniri si al sfarsitului Primului Razboi Mondial ne ofera anul acesta prilejul de a readuce in atentia cititorilor scrierile ostasesti ale lui Henri Stahl. Scriitorul, locotenent in rezerva in timpul Primului Razboi Mondial, descrie existenta „celor mici”, dupa cum ii numea Nicolae Iorga, a soldatilor simpli, „ce dau unei ostiri nu numai vitejia si supunerea, dar si voiosia si seninatatea”, acei „bieti oameni care rabda mai mult decat ceilalti si, la intamplare, pot dovedi ca si din punctul de vedere moral, pot mai mult decat ei”.
Taranilor tacuti si harnici, ce si-au lasat in graba gospodariile pentru a se prezenta la post din prima zi de mobilizare, li se opun bucurestenii flecari, „invartitii” si lasii, cei care prin orice mijloace cauta sa scape de corvoada datoriei. Numele si vorbirea personajelor tradeaza ocupatii si etnii diferite. In curand toti se vor infrati sub „puterea uniformei”, in lupta comuna pentru apararea aceluiasi steag.
Textele lui Stahl emana bunatatea si umanitatea omului drept si curajos. Descrierile lungi si trairile intense sunt completate de dialoguri savuroase si situatii neasteptate. Tristetea se imbina cu veselia, deznadejdea cu speranta. Umorul fin nu ponegreste, ci incurajeaza, facand suportabila „grozavia razboiului”. Atentia pentru detaliu, obiecte, gesturi, expresii,
cuvinte, denota sensibilitate si inteligenta.
cuvinte, denota sensibilitate si inteligenta.