Povestea lui O - Pauline Reage. Traducere de Doru Mares

9789737076588
Autor: Pauline Reage
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2012
in stoc
25.00 lei
+

Descriere

«Cea mai indrazneata scrisoare de dragoste pe care un barbat a primit-o vreodata.»
Jean Paulhan
 
Aceasta capodopera a erotismului, care a starnit unul dintre cele mai puternice scandaluri literare ale secolului al XX-lea, nu s-a dorit a fi de la bun inceput o carte. Ci o simpla scrisoare de dragoste, o declaratie violenta de erotism, redactata noaptea si trimisa prin posta, zilnic, destinatarului: povestea unei tinere femei care, din iubire, se ofera si se supune celor mai rafinate, dar si crude capricii ale amantului sau.
 
Timp de cateva decenii, autorul acestui text a ramas necunoscut: «O femeie nu putea scrie asa ceva», a declarat Albert Camus. Trebuie sa fie un barbat. Pe lista de suspecti au fost mentionati: Malraux, Montherland, Robbe-Grillet, Peyre de Mandiargues, Jean Paulhan.

Dupa ce obtine, in anul 1955, Prix des Deux Magots, «Povestea lui O» - pana atunci refuzata de editori, respinsa de librari si interzisa public pe «motiv de indecenta» – devine un bestseller, vandut in milioane de exemplare si tradus in peste 20 de limbi. François Mauriac condamna cartea, Georges Bataille si Graham Green o ridica in slavi.

Placere si infern, erotism si delir intr-o carte unica: romanul unei vieti, singurul roman scris de o autoare ce avea sa-si pastreze anonimatul pana la varsta de 86 de ani!
 
«Paradoxul lui O... un martiriu in care calaul ii este complice victimei. Aceasta carte trece dincolo de cuvinte, in masura in care devine ea insasi corp si proiecteaza facinatia erotismului intr-o fascinatie si mai mare, cea a imposibilului.»
Georges Bataille
 
 
Pauline Réage este un pseudonim pentru Dominique Aury, adevarata autoare a acestei carti. Ea a inceput ca jurnalista, a devenit secretar de redactie la Nouvelle Revue Française, apoi editor la Gallimard si i-a tradus in limba franceza pe Evelyne Waugh, Fitzgerald, Mishima, Powys. A mai scris: Anthologie de la poésie religieuse; Lectures pour tous (Prix de la Critique, 1958); La littérature est une fête; Traité des jours sombres.
 
Publicata prima data de Pauvert, Paris, 2002