Presa militara. Volumul 4 - Luminita Sandulache

9786065836365
Autor: Luminita Sandulache
Editura: Rovimed
Anul aparitiei: 2016
25%
in stoc
Pret vechi: 49.00 lei
36.75 lei
Discount: 12.25 lei (25%)
+

Descriere

 


PREFATA
Desi volumul Presa Militara (III) era ultimul din cele trei volume consacrate armelor romanesti si, respectiv, ofiterilor care se ocupa de strategii, manevre si  tactici militate, iata ca mai urmeaza si Presa Militara ( IV), fiindca  "un tunet zdrentuit" de un MIG 21 LanceR m-a trimis de urgenta "la datorie".

Iata  deci ca armele romanesti stau treze si m-am bucurat nespus de cele intamplate ca intr-o poveste care fusese nescrisa inca…

Am continuat cu structurarea volumului dupa principii identice: partea I cuprinde articole teoretice dedicate Poeticii limbajului militar, Tzarii Dada, Zilei Eroilor, Zilei Parasutistilor Militari, Mitingului Aviatic de la Baza Aeriana 95 Bacau, Zilei Drapelului National, Iei Romanesti, Condeiului, arma noastra cea de toate zilele…, iar partea a II-a cuprinde recenzii ale unor volume scrise de catre ofiteri romani, dintre care autorul "Tunetului zdrentuit", Ion Timaru, se face "vinovat" de revenirea mea rapida in Presa militara, acolo unde, trebuie sa recunosc fara sa vreau, imi este indiscutabil locul, de vreme ce Conta-informatiile Militare au percutat la timp.

Ca un bun specialist in materie, datorita onestitatii si responsabilitatii care ma caracterizeaza, am continuat sa ofer "modele militare" si sa elogiez personalitati din domeniul Serviciilor Secrete, propunandu-le ca exemple demne de urmat pentru toti camarazii mei de arme.

Pentru acest motiv, am dedicat acest volum Tuturor camarazilor mei de arme, dar mai ales celor "inarmati" si cu o solida cultura de specialitate, buni cunoscatori ai armelor, dar si ai munitiilor aferente, precum si vigilenti comandanti cu reale calitati manageriale, dovedite in modul de organizare si de functionare a unitatilor militare. Asemenea mie, ei toti, cadre active sau in rezerva, isi fac datoria fata de tara si o slujesc cu credinta si devotament.

Multi dintre ei au stiut sa se detaseze la timp de oportunistii care in numele "interesului national" au destabilizat armata si au politizat-o in mod mizerabil. Mai avem, din fericire, oameni integri, care isi poarta cu mandrie si respect gradele pe umeri, oameni pasionati pana la cotele cele mai inalte de armele lor pe care le slujesc mai intai de toate cu sufletul, cu daruire totala si, de ce nu, unii dintre ei chiar si cu mult talent artistic, motiv pentru care intr-unul dintre articole, intitulat:" Poetica limbajului militar", i-am studiat chiar si din punct de vedere stilistic.

Am mai vorbit de asemenea despre spionajul extern, avand in vedere permanenta colaborare dintre SIE si SRI. Pentru a veni in sprijinul acestor institutii, am continuat sa introduc in volum si recenzii ale unor carti de spionaj editate sau traduse la noi in tara, semnate de catre ofiteri straini pe care autoarea ii considera surse cat de cat demne de incredere, desi eu, marturisesc fara nici un fel de retinere, am intotdeauna multiple temeri, ori de cate ori vine vorba de Serviciile Externe.

Sectiunea a III-a intitulata In memoriam… este consacrata Generalului Victor Atanasie Stanculescu, o personalitate atat de mult contestata, care a starnit valuri de acuze si reprosuri in presa civila si militara, pe care l-am privitsine ira et studio, din perspectiva evenimentelor tragice din decembrie 1989. Deciziile majore in Armata le ia intotdeauna Comandantul, iar cand ai un comandant ramolit si gangait, incult si cu un cult al personalitatii direct proportional cu incultura, este dificil sa-l infrunti atata timp cat acesta da ordine catastrofale, privand unitatile de elita de sistemul propriu de aparare. Reactia Unitatii de la Balotesti a fost cat se poate de fireasca, iar Comandantul ei si-a facut datoria cu responsabilitate si cu riscuri foarte mari. Numai cine lucreaza in sistemul de aparare isi da seama ca Victor Anastasie Stanculescu a fost incriminat pe nedrept in foarte multe dintre situatiile tactice imposibil de gestionat altcumva.

Si, pentru ca in razboi, realitatea devine brusc alta, ii indemn pe camarazii mei de arme la luciditate, la analiza pertinenta a situatiilor tactice, la luarea unor decizii rapide si severe si la responsabilitate maxima fata de suveranitatea Statului si integritatea acestuia, intrucat orisice atac extern vizeaza dezmembrarea Romaniei.

Va garantez, bravii mei camarazi de arme, ca ma voi afla mereu printre voi, cu "armele" mele eterne si voi fi cu voi ori de cate ori se vor ivi nori negri la orizont, pentru ca am jurat pe drapel credinta vesnica neamului meu si tarii mele, Romania.

Prof. dr. Luminita Sandulache