Descriere
PREFATA
Volumul Presa Militara (V) continua seria celorlalte volume dedicate tuturor armelor romanesti si respectiv, tarii mele atat de dragi, Romania!
Volumul Presa Militara (V) continua seria celorlalte volume dedicate tuturor armelor romanesti si respectiv, tarii mele atat de dragi, Romania!
Structural, el seamana perfect cu cele anterioare: partea intai cuprinde articole despre Aviatia romana si Iacarii ei, despre Cultul eroilor in Armata noastra (Oituz, 2016, Poduri, 2016), despre Simpozionul si Expozitia de Tehnica Militara dedicate Zilei Armatei, despre Inspectoratul de Situatii de Urgenta Bacau, unitate careia ii prezentam pe aceasta cale multumirile noastre pentru ca ne insoteste in permanenta la toate activitatile militare, despre actualitatea Presei Militare, un medalion militar dedicat Tancului, ״acest copil minune״ al razboiului care va implini curand un veac de existenta si nu in ultimul rand un calduros omagiu adus Zilei Nationale a Romaniei, careia ii dedicam an de an cate un volum de Presa Militara.
Vreau sa ma asigur ca, asemenea cronicarilor nostri, prezenti la marile fapte ale istoriei, care au stat cu pana in mana pe campul de batalie, pentru ca ״sa poata da sama de toate cate scriu״, voi consemna cu obiectivitate pagini din istoria contemporana, pentru ca noi vom fi eroii zilei de maine.
Partea a doua cuprinde recenzii ale unor volume scrise de catre ofiteri romani si straini. Volumul este opera unui specialist in domeniu, valorificand informatii de maxima importanta pentru Statul Roman si propunand totodata modele de ofiteri, demne de urmat pentru cei care isi asuma riscuri si au curajul sa se expuna acestora. Sunt unul dintre ofiterii romani care au rezistat eroic tuturor incercarilor de racolare ale unor servicii straine, avand curajul sa le infrunt si sa le devoalez totodata. Dar, acest lucru a fost posibil numai si numai datorita increderii perfecte pe care am avut-o in ofiterii nostri, aflati mereu la datorie.
M-am servit totodata de presa militara care ma reprezinta cel mai bine ca scriitor, ca limbaj si ca traire emotionala. Am elogiat Aviatia romana pentru care am un nemarginit respect, am dat onorul iacarilor nostri care duc tricolorul la picioarele lui Dumnezeu, calcandu-l cu aroganta pe bombeuri, m-am plecat cu adanc respect la mormintele eroilor care au stat cu viata lor ״zid la trecatori״ si m-am alaturat camarazilor mei, cinstindu-i de Ziua Armatei, am jubilat cu mandrie si responsabilitate in fata armelor noastre etalate la Expozitia de Tehnica Militara din 23 octombrie 2016, am pus cateo lacrima in fiecare coroana drept floare de nu-ma-uita, m-am infiorat ca de fiecare data in fata Garzii de Onoare si a Drapelului de Lupta si, in fine, m-am alaturat de 1 Decembrie cu trupul si cu sufletul unitatilor mele si respectiv, Tarii mele.
Fara a uita nicidecum ca toate marile batalii ale lumii au fost purtate de catre bastile negre, i-am elogiat pe tanchistii romani, cu care ma simt perfect solidara, deoarece m-au servit cu credinta in momente grele pentru Unitate. Am ales pentru prezentare modelul T-37, ale carui caracteristici mi se par inca performante, desi intre timp, in lume, au aparut noi si noi modele, in special in Rusia, tara care are o indelungata traditie in industria tancurilor.
Partea a doua recenzeaza volume despre Tancuri, Razboiul pentru Neatarnare, Logistica militara, Razboiul electronic, Droguri, Casele memoriale din judetul Bacau, Escrocheriile mondiale, Triadele chinezesti, Armele secrete germane, Fenomenul Google etc.
Sectiunea In memoriam… este consacrata Generalului de Armata Nicolae Sova, iar sectiunea Addenda face trimiteri la eroi din Primul si Al Doilea Razboi Mondial.
In concluzie, volumul are aceeasi menire, aceea de a-i informa pe militarii nostri, de a le mentine constiinta treaza si de a le propune modele militare demne de urmat.
Prof. dr. Luminita Sandulache