Proceduri penale. Urmarirea penala. Judecatorul de drepturi si libertati. Judecatorul de camera preliminara. Volumul I (Voicu Puscasu, Cristinel Ghigheci)

978-606-39-0039-6
Autor: Cristinel Ghigheci, Voicu Puscasu
Editura: Universul Juridic
Anul aparitiei: 2017
5%
in stoc
Pret vechi: 119.00 lei
113.05 lei
Discount: 5.95 lei (5%)
+

Descriere

Lucrarea contine o sinteza teoretica si practica a materiei procedurii penale, partea speciala, respectiv a procedurilor de urmarire penala, a procedurilor de competenta judecatorului de drepturi si libertati si a procedurilor de competenta judecatorului de camera preliminara, constituind o dezvoltare substantiala a primei editii – „Noile proceduri penale” –, fata de care aduce nu doar multiple proceduri noi (urmarirea penala, confirmarea redeschiderii urmaririi penale, confirmarea renuntarii la urmarirea penala etc.), ci si o actualizare si dezvoltare a problematicii celorlalte.

Cuprinsul lucrarii
- sinteze de teorie si practica judiciara;
- jurisprudenta reprezentativa a Curtii Europene a Drepturilor Omului in cauzele privind Romania;
- decizii ale Curtii Constitutionale;
- decizii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea unor recursuri in interesul legii si pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, dar si decizii anterioare si inca actuale, de interpretare obligatorie a normelor de procedura penala, pronuntate de catre Tribunalul Suprem sau Curtea Suprema de Justitie;
- decizii de speta ale instantelor nationale, indeosebi ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau ale fostei Curti Supreme de Justitie ori ale Tribunalului Suprem (pentru perioada 1969-1989), care au ramas actuale;
- solutii propuse problemelor actuale de aplicare a dispozitiilor procedurale cu ocazia intalnirilor de practica neunitara desfasurate in cadrul curtilor de apel sau a intalnirilor periodice ale reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii cu presedintii sectiilor penale ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si curtilor de apel; - modele de minute de hotarari penale.

Puncte forte:

Fata de prima editie, aceasta apare ca o veritabila lucrare noua. In acest prim volum isi fac aparitia procedura urmaririi penale, procedurile contencioase in materia masurilor asiguratorii, dar si procedurile privind confirmarea renuntarii la urmarirea penala, confirmarea redeschiderii urmaririi penale sau procedura confiscarii speciale si a desfiintarii inscrisurilor false, in cazul solutiei de netrimitere in judecata. De asemenea, lucrarea cuprinde si jurisprudenta reprezentativa a Curtii Europene a Drepturilor Omului in cauzele privind Romania.


Mai important insa, lucrarea insista pe problemele de practica judiciara actuale in aplicarea dispozitiilor procedurale, oferind solutii argumentate, cu referire si la cele propuse cu ocazia intalnirilor de practica neunitara desfasurate in cadrul curtilor de apel sau a intalnirilor periodice ale reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii cu presedintii sectiilor penale ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si curtilor de apel.
Lucrarea a fost actualizata fata de ultimele modificari survenite atat ca efect al deciziilor Curtii Constitutionale, cat si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar si prin interventia, mai mult sau mai putin inspirata, a legiuitorului.

Public tinta

Lucrarea se adreseaza


- practicienilor, prin jurisprudenta bogata, dar si prin numeroasele probleme de aplicare practica a normelor de procedura penala actuale;
- studentilor facultatilor de drept, in vederea pregatirii seminarelor si a examenelor pentru promovarea disciplinei Drept procesual penal. Partea speciala, dar si in vederea pregatirii examenului de licenta;
- candidatilor la examenul organizat pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii sau pentru admiterea directa in magistratura;
- candidatilor la admiterea in profesia de avocat.

Despre autori
- Voicu Puscasu este judecator in cadrul Judecatoriei Deva si lector univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara.
- Cristinel Ghigheci este judecator in cadrul Curtii de Apel Brasov si lector univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii Transilvania din Brasov.

Nr. de pagini: 976
Anul aparitiei: 2017