Procesul. Editie de buzunar - Franz Kafka

978-973-46-7768-9
Autor: Procesul Franz Kafka
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2019
15%
in stoc
Pret vechi: 24.95 lei
21.21 lei
Discount: 3.74 lei (15%)
+

Descriere

Traducere din limba germana de Gellu Naum
 
Roman ecranizat in 1993, in regia lui David Hugh Jones, cu Anthony Hopkins, Kyle MacLachlan si Jason Robards in rolurile principale
„Asa! striga K. ridicind bratele spre cer, caci descoperirea aceasta neasteptata cerea spatii ca sa se exprime, sinteti toti, dupa cite vad, functionari ai justitiei, faceti toti parte din banda corupta impotriva careia vorbeam adineauri, v-ati adunat toti aici ca sa ma auziti si sa ma spionati, v-ati prefacut ca sinteti impartiti in doua tabere ca sa ma inselati; m-ati aplaudat numai ca sa ma puneti la incercare: ati vrut sa invatati cum trebuie ademeniti cei nevinovati. Ei bine, v-ati ostenit degeaba: sau v-ati amuzat vazind cum cineva astepta de la voi sa aparati nevinovatia, sau (da-mi drumul, ca te pocnesc! ii striga K. unui batrin tremurator care se virise prea mult in el) ati invatat realmente ceva. Oricum, va felicit pentru frumoasa voastra meserie... Banda de golani... va daruiesc toate interogatoriile!”
 
Franz Kafka s‑a nascut in 1883 la Praga, intr-o familie evreiasca. A urmat Gimnaziul Umanist German National, apoi s-a inscris la Facultatea de Drept a Universitatii din Praga, obtinind doctoratul in 1906. A lucrat ca avocat la o companie de asigurari, scriind noaptea, in secret, povestiri pe care le publica in 1913, la insistentele prietenului sau, poetul Max Brod, intr-o colectie ce se va bucura de succes. A intretinut o bogata corespondenta si a tinut mai multe jurnale de-a lungul vietii.

In 1914 Kafka incepe sa scrie romanul Procesul si povestirea Colonia penitenciara, iar un an mai tirziu publica nuvela Metamorfoza. Kafka nu a terminat nici unul dintre cele trei romane – Procesul (1925), Castelul (1926) si America (1927) – si si-a distrus mare parte din scrieri. Max Brod a adunat si a publicat postum tot ce a lasat Kafka dupa moartea lui prematura, in 3 iunie 1924, ignorind instructiunile autorului, care dorea ca opera sa-i fie arsa. Viziunea grotesca, halucinanta, impregnata de anxietate a lui Kafka a influentat puternic multi scriitori, de la existentialistii francezi la Salinger sau Saramago.