Descriere
RO‑KIT are ca sursa de inspiratie un proiect similar, „idarg“, descoperit de Alexe Popescu la Buenos Aires, in anul 2009. Ambele incearca prin mijloace minime de exprimare sa prezinte specificul unei tari. De asemenea, RO‑KIT este rodul intalnirii dintre doi oameni care au gasit in egala masura provocatoare realizarea unui „concentrat“ de Romania, dintr‑o perspectiva personala. Cele 50 de elemente identitare constituie una dintre limitarile auto‑impuse. Prea putine pentru a acoperi intreg romanescul, dar un numar suficient cat sa ofere o imagine reprezentativa a Romaniei. Provocarea grafica a fost gasirea unei solutii expresive, dar geometrice pentru fiecare simbol, folosind o singura grosime de linie. Cea literara a fost abordarea subiectelor intr‑o maniera concisa. Cele 50 de componente ale „kit‑ului“ pot fi pentru romani sau straini elemente de constructie in asamblarea propriei imagini despre Romania.
Un „concentrat“ de Romania, in text si imagine:
Arhitectura modernista / Arta neolitica / Ateneul / Balconul inchis / Bara de batut covoare / Cainii maidanezi / Casa Poporului / Castelul Peles / Cheia la gat / Coada / Coliva / Coloana infinita / Comunismul / Covrigul / Cozonacul / Dacia 1310 / Damigeana / Emil Cioran / Eugenia / George Enescu / Gopo / Gratarul la marginea drumului / Insula de latinitate / Ion Luca Caragiale / Marea, delta si muntele / Marin Preda / Martisorul / Micii / Monarhia / Mucenicii / Nadia Comaneci / Nichita Stanescu / Nicolae Ceausescu / Omul cu punga / Opinca / Pegas Kent / Plicul / Sarmalele / Sfinxul / Sighisoara / Slanina / Statu‑n poarta / Sticlele de lapte si iaurt / Spritul / Taiatul porcului / Transfagarasanul / Vama Veche si 2 Mai / Veceul din curte / Vlad Tepes / Zacusca
”Cartea este un ghid funky de degustare a identitatii romanesti, inspirat de un proiect argentinian similar, dar ingenios adaptat la continutul romanesc. Prin minimum de mijloace de exprimare, ca trasatura specifica a conceptului, realizarea grafica si executia obiectului, cartea ofera o colectie succinta, consistenta si usor accesibila vizual de elemente specific culturii romanesti. Designul este consecvent si consistent: atat continutul – tonalitatea si atmosfera, maniera ilustratiei abordate, cat si ansamblul designului grafic – constructia lay-out-ului – tipografierea, materialitatea si formatul sunt abordate intr-un mod concis, dar clar articulat si punctat.” – Argumentul juriului Cele mai frumoase carti din Romania editia 2015 pentru mentiunea speciala acordata proiectului editorial RO-KIT
Alexe Popescu s‑a nascut pe 2 mai 1974 la Bucuresti. A studiat inginerie mecanica in limba franceza la Universitatea Politehnica din Bucuresti, apoi design grafic la Universitatea Nationala de Arte, unde a si predat timp de un an. A continuat cu experiente in diverse zone creative: fotografie, video art, stencil, fanzine, publicitate, branding, ambalaj, design de produs, type design. Din 2007 face design de carte la editura Publica. Este de asemenea implicat intr‑un proiect independent de educatie in design grafic.
Doru Somesan s‑a nascut pe 10 decembrie 1980, la Bistrita. A studiat psihologia si filozofia la Universitatea Babes‑Bolyai din Cluj. In 2006 s-a stabilit in Bucuresti unde pasiunea pentru carte si lectura l-a indrumat spre o cariera in domeniul editorial. Pentru inceput, a coordonat colectiile de psihologie de la Curtea Veche Publishing, mai apoi s-a ocupat de cartea de non‑fictiune a aceleiasi edituri. A dezvoltat proiectul editorial Bizzkit Publishing, iar intre 2011 si 2015 a facut parte din echipa editurii Publica. Este editor, traducator si redactor.