Sa citim sanatatea in formele corpului - P. V. Marchesseau

9786069475812
Autor: Pierre Valentin Marchesseau
Editura: Sens
Anul aparitiei: 2019
in stoc
25.00 lei
+

Descriere

O noua lucrare a biologului P. V. Marchesseau, in care vom putea gasi fiecare o interpretare a starii de sanatate in functie de tipul morfologic caruia ii apartinem.

„Exteriorul reflecta bine interiorul, este o lege indiscutabila. Ca urmare a unor agresiuni ale mediului inconjurator, din tipul originar au aparut unele tipuri, succesive, mai putin pure, pe care le consideram „deviate” din tipul de origine. Raspunsurile neuro-glandulare la aceste agresiuni sculpteaza in mod progresiv aceste tipuri morfologice secundare pe doua cai: cea a dilatarii si cea a retractarii.
Se stie ca formele fetei reflecta cu fidelitate pe cele ale trunchiului. Aceasta „cheie” a morfologiei, cu rare exceptii, este suficienta pentru a trage anumite concluzii cu privire la intregul corp.”  P. M.
 
Fragment din Sa citim sanatatea in formele corpului:
 
Pentru o sanatate adevarata, o frumusete exacta
1. Pe masura ce boala se instaleaza, ea se agraveaza si coboara pe scara nivelelor de morbiditate.
 In acelasi timp, ea produce leziuni in diversele organe, distrugand armonia formelor corporale, putand ajunge pana la a provoca uratenie, asimetrii, deformatii monstruoase.
Toti cei care au asistat la aceasta evolutie descendenta a unei boli au fost martorii acestei decrepitudini morfologice care urmeaza in mod fidel prabusirea interna.
Un copil anormal, de exemplu, de tip mongoloid sau hidrocefal, prezinta totdeauna caracteristicile vizibile ale starii sale. Pentru cine stie sa vada, boala se citeste  in formele corpului.
2. Dimpotriva, pe masura ce se creeaza si creste pe scara vitalitatii, Sanatatea „sculpteaza” formele exterioare ale corpului, realizand o frumusete exacta, ce oglindeste armonia interna. Perfectiunea formelor unui animal reflecta intotdeauna remarcabila sa vitalitate. Toti crescatorii de animale stiu acest lucru. Omul refuza insa, sa judece astfel in ceea ce-l priveste. Animalul bolnav se recunoaste dupa alura sa, dupa blana lipsita de frumusetea si stralucirea ei specifica, astfel ca nu ne putem insela. Pentru cel ce observa cu atentie si vede ce este de vazut, formele si aspectul exterior al corpului traduc starea de sanatate sau de boala a acestuia.
 
Regula: „Fondul si forma sunt cele doua aspecte ale naturii vii, ele evolueaza paralel, in sensul binelui sau al raului. De remarcat ca « mentalul» se inscrie si el in acest raport dintre Sanatate, Frumusete si Cerebralitate, acestea fiind la fel de strans legate intre ele, pe versantul ascendent al sanatatii, dupa cum boala, uratenia si nebunia sunt si ele legate intre ele, pe versantul morbid.”
Observatie: Ceea ce se petrece in interiorul unui organism se reflecta fidel nu numai in formele corpului (morfologie), ci si pe plan mental (psihologie).
Pe baza acestei observatii ajungem la stiinta „fizio-morfologiei” si la aceea a „psiho-morfologiei”, ale caror deductii sunt comparabile, chiar interschimbabile.
Semnele morfologice ale diferitelor stari de sanatate sau boala sunt foarte clare. Totusi, daca ele scapa investigatiei uzuale sau normale, aceasta se datoreaza portului vesmintelor (ceea ce ne  transforma in niste ignoranti ai „NUDULUI”), fara sa mai socotim consecintele educatiei medicale superficiale, care considera ca diversele indicatii ale analizelor de laborator sunt mai serioase decat observatiile morfologice.
La un targ de animale, un geambas de cai sau un macelar vede mai bine si decide mai repede decat un veterinar. Toti taranii sunt convinsi ca observarea formelor animalului primeaza asupra oricaror indicatii de laborator, fara ca acestea de pe urma sa fie neaparat respinse in mod sistematic.
 
Notiunea raportului „forma-fond” tine de marea lege a Corespondentelor (Hermes), care se formuleaza astfel:
„Totul este in tot. Ceea ce este sus este la fel cu ceea ce este jos, iar ceea ce este jos reproduce cu fidelitate ceea ce este sus. Cea mai mica parte reflecta fidel marele intreg (exemplu: atomul reproduce forma universului). Prin extensie, ceea ce este vizibil reflecta ceea ce este invizibil. Formele vizibile ale corpului indica starea exacta a organelor invizibile si aspectele cele mai ascunse ale mentalului (inteligenta si suflet).”
Asadar, fizio-morfologia nu implica niciun fel de mister.