Descriere
Sanda Marin. Viata ca o carte de bucate - Dan-Silviu Boerescu
Autoarea celei mai celebre cărți de bucate românești se numea în realitate Cecilia Maria Simionescu și provenea dintr-o familie de fini intelectuali, tatăl ei fiind profesor universitar și director al editurii Cartea Românească, unde îi va și apărea, de altfel, best seller-ul absolut al gastronomiei autohtone, conținând aproape 10. 000 de rețete. A făcut studii muzicale la Paris și, în țară, cu profesoara de pian a lui Dinu Lipatti. S-a căsătorit cu un reputat chimist, deși, datorită confuziei create de pseudonimul ei culinar, în perioada comunismului, a circulat și zvonul total nefondat cum că ar fi fost nevasta legionarului Marin, mort, împreună cu Moța, în Războiul Civil din Spania. Cartea ei celebrissimă a apărut, începând cu 1936, într-o suită impresionantă de ediții succesive. Cum volumul a fost prefațat de Păstorel Teodoreanu, care nu și-a strâns niciodată în volum rețetele, unii au speculat că el ar fi fost, în realitate, autorul cărții. Deci, a fost sau nu Cecilia Simionescu adevărata „Sanda Marin”?!?