Descriere
Poetul Andrei Ciurunga (1918–2004), basarabean de origine, este considerat drept un „remarcabil poet al rezistentei anticomuniste”, cultivand ceremonialul suferintei, cel al iubirii de oameni si al dragostei de bastina si de patrie. El a indurat calvarul temnitelor comuniste incepand cu noiembrie 1945, cand a fost condamnat pentru prima oara, dupa care au urmat inca doua sentinte, ultima din 1958 - la optsprezece ani de detentie. In pofida adversitatilor destinului, poetul a ramas fidel vocatiei sale scriitoricesti, rezistand spiritual in fata tuturor vicisitudinilor vietii.
Editia ofera o imagine cvasicompleta a activitati literare a poetului, ilustrand cele doua sectiuni distincte ale creatiei sale originale: poezia si memorialistica. Sectiunea „Poezie” include texte din volumele tiparite de poet incepand cu debutul din 1936 si pana la sfarsitul vietii sale, fiind urmata de „memoriile optimiste” din volumul cu acelasi nume (Bucuresti, 1992) si o serie de texte nepublicate in volum, reunite sub genericul Basarabia de odinioara. Textele sunt precedate de un studiu introductiv asupra creatiei poetului si o cronologie a vietii lui dramatice. Volumul se incheie cu o sectiune de note, comentarii si referinte la textele incluse si alta de iconografie.
Editia a fost aprobata de Comisia de selectie pentru editarea cartii nationale si editata cu contributia Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii al RM.
Text selectat si ingrijit, repere biografice, note, comentarii si iconografie de Mihai si Teodor Papuc. Studiu introductiv de Anatol Moraru.