Descriere
Cum se stie deja, volumul Istoriile literaturii romane a reusit sa tina locul simpozionului planuit pentru editia a 7-a a FestLit Cluj (2020). Speram sa fie singura editie exilata online.
Din pacate, nici editia a 8-a nu a fost sa fie una a intalnirilor pe viu. Centrul de greutate cade si de aceasta data pe antologia gandita sa ne aduca alaturi intr-o dezbatere. Tema: Scriitorul si lumea. Ideea centrala ar fi relatia scriitorului cu cititorii sai si cu lumea in vremuri normale, in vremuri de restriste (de orice gen: personala, politica, sanitara etc.), in deplina era internetica.
Eseurile mele pregatitoare – Lumea fara cap, Scriitorul fara lume, aparut in Romania literara, si Re-locuirea culturala a Cetatii, aparut in Tribuna – sunt asezate in loc de prefata. Textele reunite aici (in ordinea alfabetica a numelor autorilor) sunt fie scrise special pentru acest volum, fie reluari revizuite si adaugite ale unora aparute in volume ori in revistele literare.
La chestionarul pe care l-am lansat scriitorilor tuturor filialelor Uniunii s-a raspuns fie prin studii sau eseuri libere (uneori cu puternica tenta confesiva), fie urmand pas cu pas intrebarile mele. Pentru cele care au pastrat titlul chestionarului, Scriitorul si Lumea, am propus si un subtitlu sau o prelungire a titlului care sa le diferentieze.
Am respectat optiunile ortografice ale autorilor.
Am ilustrat anume cartea cu fotografii de grup, cu scriitorii impreuna. Fotografiile sunt, unele, alese de autori, dar cele mai multe sunt din arhiva mea adunata de-a lungul anilor. Nu putine au aparut si in alte volume alcatuite pentru filiala. Am hotarat, de aceea, sa renunt la legende (cu o singura exceptie). Scriitorii se cunosc si se recunosc intre ei si din carti, dar si din vedere. Iar locurile actiunii sunt si ele cunoscute: FestLit Cluj mai intai (caci dinspre el este vorba), dar si alte festivaluri, simpozioane, turniruri, reuniuni, intalniri. (Irina Petras)