Simfonia animaliera - Veronica D. Niculescu

9789734684359
Autor: Veronica D. Niculescu
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2021
15%
in stoc
Pret vechi: 24.95 lei
21.21 lei
Discount: 3.74 lei (15%)
+

Descriere

Cuprinde Simfonia animaliera si Hibernalia, publicate pentru prima data impreuna.

„Veronica D. Niculescu a reusit ceva extraordinar cu Simfonia animaliera: sa creeze limbaj, sa faca una din proza, poezie si filosofie, sa scrie, pe scurt, o micuta carte mare. O carte pe care o poti citi si reciti iar si iar, vorba lui Doinel, pe «repeta-te la nesfirsit, nu te termina niciodata».” (Luminita Corneanu)

„Este multa poezie in aceasta poveste vie in care singuratatea isi capata o frumusete aparte, nelinistitoare, nascuta dintr-un paradoxal amestec de ludic si de sumbre, dar suave abisuri. Veronica D. Niculescu se elibereaza de constringerile genurilor si ale speciilor, recurgind la o formula personala: un poem in proza, o «simfonie» in patru parti, care pot fi privite si ca acte ale unui spectacol de teatru, unul cu masti.” (Dana Pirvan)

„As zice despre Simfonia animaliera ca este o bijuterie, daca aceasta expresie n-ar fi cliseistica. Este un foarte bun roman, chiar daca este un mini-roman, un roman in miniatura, dar este totodata si un foarte bun volum de versuri. Si, da, este o bijuterie.” (Cezar Paul-Badescu)

 

Veronica D. Niculescu (n. 1968) este scriitoare si traducatoare. A publicat volumele de proza scurta Adeb (2004, Premiul pentru Debut, USR Sibiu), Orchestra portocalie (2008) si Rosu, rosu, catifea (2012, Premiul revistei Tiuk! pentru proza scurta „ScurTiuk”; nominalizari la Premiile Radio Romania Cultural si la Premiul National pentru Proza al Ziarului de Iasi); cartile-pereche Simfonia animaliera (2014, Premiul „Cercul Literar de la Sibiu” al USR Sibiu; nominalizare la Premiul National pentru Proza al Ziarului de Iasi) si Hibernalia (2016); romanele Spre vai de jad si salbatie (2016, Premiul „Cartea anului” acordat de USR Sibiu; nominalizari la Premiul National pentru Proza al Ziarului de Iasi si la Premiul „Cea mai indragita carte a anului – alegerea liceenilor” la FILIT), O vara cu Isidor (2017), Iarna lui Isidor (2020), Toti copiii libraresei (2020) si biografia romantata Luchian. Ochii, sufletul, mina (2020). A scris in colaborare cu Emil Brumaru Basmul Printesei Repede-Repede (2009) si Cad castane din castani (2014, nominalizare la Premiile Observator cultural). A cistigat Concursul de scenarii HBO, la TIFF 2010, cu scenariul de scurtmetraj Curierul, bazat pe o povestire din volumul de debut. A tradus patruzeci de volume semnate de Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Lewis Carroll, Don DeLillo, Siri Hustvedt, Lydia Davis si altii. Premiul „Antoaneta Ralian” pentru Traducere la Tirgul de Carte Gaudeamus 2016. Premiul pentru Traducere la Gala Premiilor Observator cultural 2017.