Sinii verzi - Florin Iaru

9789734665082
Autor: Florin Iaru
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2017
15%
in stoc
Pret vechi: 24.95 lei
21.21 lei
Discount: 3.74 lei (15%)
+

Descriere

Desi foarte diferite intre ele, fiecare povestire a lui Florin Iaru iti face pofta de urmatoarea. Fie ca este vorba despre incursiunea unei furculite in farfuria de mincare, despre amintiri ale cuceririlor din Vama Veche, despre Costelus de la scularie care isi baga seful in boale cu auzul lui supraomenesc, despre cum isi petrece vara Mos Craciun sau despre misterioase papusi vii, fiecare text e scris cu mult umor si maiestrie. Unele sint triste, altele ludice, insa toate se citesc pe nerasuflate si cu dorinta ca, atunci cind termini una, sa existe mereu o urmatoarea. 

„Cu aceeasi verva, economie si exactitate lexicala (frazele au o precizie si o cadenta de bisturiu narativ), Florin Iaru ofera o mica panorama de fictiuni ingenioase, exersate in mai multe registre, de la realismul comic si anecdote fals-moralizatoare, la un horror & fantasy desprins parca din comics-urile ce au inspirat seria Tales From The Crypt, dar intotdeauna cu un twist stilistic. Comic-parodice, «crude si insolite», scandaloase si morbide, povestirile lui Florin Iaru, desi, prin forta restrinsa a textului, schematice din punctul de vedere al psihologiei personajelor, sint atipice si vin in contra unui orizont de asteptare nu doar fictional, dar si moral.” (Marius Chivu)

 

Florin Iaru este unul dintre cei mai cunoscuti poeti ai generatiei optzeciste. A fost unul dintre membrii proeminenti ai „Cenaclului de Luni” condus de Nicolae Manolescu. A fost vicepresedintele Uniunii Scriitorilor in perioada 1995-1996. A realizat si a prezentat emisiuni de cultura la postul national de televiziune si la TVR Cultural. Face parte din echipa redactionala a saptaminalului Catavencii. A debutat cu volumul de poezii Cintece de trecut strada (Albatros, 1981), apoi, alaturi de Mircea Cartarescu, Traian T. Cosovei si Ion Stratan, a publicat Aer cu diamante (Litera, 1982). Alte volume: La cea mai inalta fictiune (Cartea Romaneasca, 1984), Innebunesc si-mi pare rau (Cartea Romaneasca, 1990), Poeme alese (Aula, 2002), Tescani 40238 (volum colectiv, Image, 2000), Povesti erotice romanesti (volum colectiv, Trei, 2007), Prima mea betie (volum colectiv, ART, 2009), Povestiri cu final schimbat (ART, 2013). La Editura Polirom a mai publicat Fraier de Bucuresti (2011, 2015) si o povestire in volumul colectiv Scriitori la politie (2016). Poemele sale au fost incluse in antologii din Germania, Italia, Anglia, Franta, Spania, Statele Unite, Rusia etc.