Stiinte- Manual pentru clasa a XI-a

9789736539220

Se aplica si la clasa a XII-a filiera tehnologica, ruta progresiva de calificare prin scoala de arte si meserii + anul de completare.

Autor: Liliana Dumitrache
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 112
Limba: Romana
Disciplină: Stiinte
Format: 20.5X26 cm
Vârstă: 17 ani, 18 ani
in stoc
16.50 lei
+

Descriere

" Legea newtoniana a gravitatiei

Din cele discutate pana aici, rezulta ca s-a precizat tot mai mult natura, structura si intinderea sistemului solar si s-au descoperit legile fundamentale ale miscarii sistemului solar. Nu s-a precizat nimic in legatura cu interactiunile dintre corpurile care alcatuiesc sistemul solar.

Nu s-a aratat cum este asigurata stabilitatea sistemului solar si care sunt cauzele miscarilor planetelor in jurul Soarelui.

Potrivit legii gravitatiei universale, toate corpurile din Univers interactioneaza prin forte de atractie, fie ca este vorba despre particule de nisip, despre blocuri de piatra sau despre astri.

Interactiunea gravitationala este universala, actionand in acelasi mod asupra tuturor corpurilor si nu exista nici un mijloc de a proteja un corp impotriva actiunii sale. Legea gravitatiei universale a dat un raspuns la toate problemele importante legate de miscarea corpurilor ceresti.

Avand in vedere dimensiunile mici ale astrilor fata de distantele dintre ele, Newton le-a considerat puncte materiale.

Ceea ce determina o planeta sa se roteasca in jurul Soarelui este forta de atractie dintre Soare si planeta. Pe de o parte, atractia exercitata de Soare retine planeta in jurul acestuia, impiedicand-o sa se indeparteze in spatiul cosmic, iar pe de alta parte, datorita inertiei, planeta tinde mereu sa se miste rectiliniu uniform, deci sa se indeparteze de Soare. "