Strada Zaharului. Trilogia Cairoului - Naghib Mahfuz

9789734619610
Autor: Naghib Mahfuz
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2011
in stoc
24.95 lei
+

Descriere

Departe de calmul partii mediane a trilogiei, in cel de-al treilea volum, intitulat Strada Zaharului, anii’30 si anii celui de-al Doilea Razboi Mondial aduc schimbari esentiale. Lumea veche isi pierde vigoarea, se scufunda lent, certitudinile ei se clatina, iar amintirile personajelor– chei de acces spre trecut– devin permanente prilejuri de nostalgie si tristete. Falia dintre generatii se adinceste, mai ales pentru ca tinerii isi fixeaza singuri drumul; parintii nu-si mai pot proteja decit prea putin copiii, care decid sa intre in politica, aderind la organizatii politice adversare, neagreate de guvern, sau pur si simplu alegind sa fie favoriti ai unor persoane influente. In ultimul volum al trilogiei revenirea in forta a politicului se impleteste cu pierderea definitiva– moartea– si cu noi reconfigurari ale vietii. De aici inflacarare, motivatie, inaltari si prabusiri, toate pe un fundal in care ravasirea capata amploare.
 
„Cind e citita in contextul trilogiei pe care o incheie, Strada Zaharului vine cu o tehnica mai sigura a dialogurilor, iar procedeul introspectiei este la el acasa.” (World Literature Today)
 
„Mahfuz aduce in Strada Zaharului politica Egiptului si a lumii din febra celui de-al Doilea Razboi Mondial. De la microuniversul familiei, al orasului, autorul trece la dramele razboiului, iar micile certuri de familie din primele volume devin acum dezbateri politice care dau naratiunii un ritm mai vioi.” (Boston Globe)
 
Traducere din limba araba si note de Nicolae Dobrisan
 
Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (1988)

Naghib Mahfuz (1911-2006) s-a nascut in Cairo. Si-a propus o serie vasta de romane care sa acopere toata istoria Egiptului, insa schimbarile dramatice de pe scena politica egipteana l-au facut sa se concentreze asupra tematicii sociale, prezentata intr-un stil realist in Trilogia CairouluiBaietii de pe strada noastra (1959) sau Palavrageala pe Nil (1966). In anii ’60-’70, a inceput sa experimenteze cu formule literare mai flexibile, in care realismul se imbina cu alegoria si simbolul, pentru a incarca fictiunea cu subtile accente satirice, in romane ca Miramar (1967), O mie si una de nopti si zile (1982) sau Akhenaton, cel care salasluieste in adevar (1985). In 1988 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura. Din opera lui Naghib Mahfuz, la Editura Polirom au mai fost traduse romanele Palavrageala pe Nil (2010) si, in anul 2011, Trilogia Cairoului (din care fac parte romanele O plimbare prin palatPalatul dorintei si Strada Zaharului).